Sarmale cu brânză în foi de viță. Două rețete speciale pentru masa de sărbători

Sarmalele cu brânză se găsesc în bucătăria românească de foarte mult timp. Dacă răsfoiți orice carte veche de bucate cu siguranță le veți găsi. Sunt mai ușoare decât cele tradiționale, au un gust deosebit și sunt ideale și în zilele mai călduroase.
Sarmalele sunt puse la loc de cinste în casa oricărui român și nu există sărbătoare fără ele. Mari, mici, cu carne de porc, de pui sau cu păsat, în varză sau foi de viță, se fac în orice casă. Iar de la mesele festive sunt nelipsite. Îți propunem o rețetă de sarmale cu brânză, numai bună de încercat în perioada sărbătorilor.
Găsești mai jos două rețete de sarmale cu brânză în foi de viță: una se face cu urdă, pe aragaz, iar cea de-a doua cu brânză de vaci și se vor coace la cuptor. Îți propunem să le încerci pe amândouă și mai apoi să decizi care e preferata ta.
Găsești AICI rețeta tradițională de sarmale. Vezi cum alegi ingredientele și care este timpul de fierbere
Sarmale cu urdă dulce în foi de viță
Pentru a pregăti sarmalele cu urdă dulce aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 650 g urdă dulce
- 75 g orez
- 50 g ceapă verde
- 100 g unt
- 50 g mărar
- 100 g unt
- 25 g făină
- 1 ou
- 400 g foi de viță
- 125 g smântână
- 1 l de borș
- sare și pier
Se opăresc foile de viță și se lasă la scurs. Urda se trece printr-o sită, se freacă bine cu unt și sare și se amestecă cu ceapă tăiată mărunt și cu mărar tocat. Orezul se fierbe și, după ce se răcește, se amestecă cu urda. Ceapa verde se taie mărunt, se prăjește în puțin unt și se adaugă amestecului de mai sus. Se fac sărmăluțele.
Pe fundul unei cratițe se pun foi de viță opărită. Sarmalele cu brânză, potrivit de mari, se așază în rânduri, punându-se bucățele mici de unt și crenguțe de mărar printre ele. Se pun deasupra foi de viță, se toarnă apă fierbinte până se acoperă și se fierb la foc potrivit. Când sarmalele au fiert și a scăzut apa, se adaugă borșul (fiert separat) și se lasă să scadă din nou. Se face un sos alb din făină și zeamă de la sarmale (fără să se prăjească făina), care se toarnă peste sarmale. Se lasă să dea în clocot.
Sarmalele cu brânză în foi de viță servesc la masă fierbinți, cu smântână și mămăligă,

Sarmale cu brânză în foi de viță
Sarmale cu brânză de vaci la cuptor
O rețetă similară este cea în care urda se înlocuiește cu brânza de vaci. Foile de viță rămân, însă rețeta diferă puțin. Iată care sunt ingredientele pentru sărmăluțele cu brânză de vaci:
- 500 g foi de viță
- 250 g brânză de vaci
- 100 g brânză telemea
- 1 legătură de verdeață
- 25 g unt
- 100 g lămâie
- 25 g zahăr
- 50 g ceapă
- 100 g smântână
- 50 g orez
- 1 ou
Brânza de vacă se amestecă cu telemeaua, se frământă ușor, apoi se adaugă orezul (dat în clocot și strecurat), ceapa (tocată mărut și călită) și puțină sare.
Se aleg foile de viță care se opăresc puțin. Se fac sărmăluțele. Pe fundul unei cratițe punem foi de viță tocată, iar pe margine sărmăluțele. În mijlocul cratiței, punem foi de viță tocată. Se adaugă puțină apă și se dau sarmalele cu brânză la cuptor să fiarbă la foc încet, după care se pot servi cu smântână și felii de lămâie.