Rețetă sarmale. Cum alegi ingredientele și care este timpul de fierbere

Tradiţionalele sarmale sunt nelipsite de pe masa de sărbători. Prepară-le alături de familia ta! Recomandăm o reţetă absolut delicioasă cu care vă veți surprinde, cu siguranță, invitații la masă.
Ingrediente pentru sarmale
700 g pulpa de porc
200 g carne de vită
400 g orez
300 g ceapă
300 g morcov
40 g verdeață
sare
piper
700 g foi de varză murată
Citește și: Patru rețete de salate românești delicioase și sățioase
Mod de preparare sarmale
- Carnea de vită și cea de porc se toacă.
- Ceapa, morcovul şi orezul se sotează în tigaie apoi se amestecă impreuna cu carnea tocată.
- Se adăugă verdeaţă, sare şi piper după gust.
- Amestecul de carne se pune în foile de varză murată şi se împăturesc strâns.
- Se pun într-o oală cu apă şi se lasă la fiert două ore, la foc mic.
De unde provine numele sarmalelor
Termenul „sarma” provine din limba turcă unde cuvântul „sarmak” înseamnă „rulou” sau „pachet”. Este vorba deci despre un ambalaj, o învelitoare care înfăşoară o umplutură. „Sarma” se foloseşte în paralel cu alt cuvânt turcesc, „dolma”, cele două fiind folosite în multe limbi. În timp ce sarma se referă la modul de preparare (rulou), dolma înseamnă „lucruri umplute”, referindu-se la vegetale care sunt scobite pentru a putea primi umplutura. Dolma-lele gătite cu ulei de măsline, dar fără carne tocată, se numesc “yalancı”, care înseamnă „mincinos”, „fals” sau „falsificat”. La turci mai există, de fapt, încă o denumire, „yaprak”, care este termenul ce desemnează „frunza”.
Reţetele şi modul de preparare pot varia în fiecare ţară, dar cea mai bună metodă de a le găti este fierberea lentă, în vase mari de lut. În Croaţia şi Bosnia, sarmaua conține carne tocată şi orez, dar şi carne de vită afumată. Croaţii folosesc carne de porc uscată, bacon şi cârnaţi. În Dalmaţia însă, există o variantă numită „arambašići”, care nu conţine orez, iar carnea este tăiată bucăţele mici, şi este condimentată cu lămâie, scorţişoară, cuişoare şi alune. În Serbia, sarmaua se găteşte cu varză murată, carne tocată, orez şi condimente. Sarmalele sunt fierte îndelung, în vase mari, cu slănină şi straturi de carne de porc afumată, foi de dafin şi paprika. Uneori, sarmalele se desăvârşesc în cuptor, rumenindu-se şi căpătând un gust deosebit.