Bucate alese: Ciulama de pasăre cu mămăliguță
Bucătăria tradițională românească este plină de bucate alese. Încercăm să readucem gusturile românești de altădată prin rețete vechi, culese din cărțile de bucate ale bunicilor noștri. Iată cum se pregătește, de fapt, ciulamaua de pasăre tradițională, fără smântână și alte dresături. Carne fragedă de pui tăvălită printr-un sos îngroșat cu făină și unt.
Ingrediente necesare pentru cinci porții de ciulama de pasăre cu mămăliguță:
- 750 grame pui sau orice carne de pasăre;
- 150 grame unt;
- 200 grame de făină;
- 100 grame morcovi;
- 50 grame țelină;
- 50 grame ceapă;
- 500 grame mălai;
- sare și piper;
Mod de preparare ciulama de pasăre
Se curăță pasărea și se împarte în cinci. Se pune la fiert împreună cu morcovul, țelina și ceapa. Când sunt gata fierte, se scoate carnea și se strecoară zeama.
Într-un vas separat, se topesc 150 de grame de unt, în care se călește făina și se desface adăugând puțin câte puțin zeama de la carne și zarzavat, având grijă să nu se facă cocoloașe. Se adaugă carnea și se lasă la foc mic, timp de 30 de minute.
Se servește caldă cu piper pisat, după preferință, și cu mămăliguță. Puteți adăuga și pătrunjel sau orice alte verdețuri vă plac. Vinul alb sec sau berea sunt băuturile potrivite.
La final, răsfață-te cu un desert delicios. Încearcă și rețeta de prăjitură diplomat. E un deliciu răcoros!
Rețetă mămăligă
Dacă sunteți începătoare într-ale bucătăriei, vă lăsăm aici și o rețetă rapidă de mămăligă. Rețeta asta nu va da greș!
Pentru mămăligă e ideal să se folosească un ceaun sau o oală de fontă, cu fundul mai gros. În această oală se toarnă un litru de apă, se pune sare și se pune pe foc, până începe să fiarbă.
Când clocotește apa, se adaugă 200 – 250 de grame de mălai sub formă de ploaie. Se amestecă în continuu cu telul în formă de pară, care va preîntâmpina formarea cocoloașelor.
Se amestecă mai departe, chiar după ce s-a pus tot mălaiul, până ce mămăliga reîncepe să fiarbă. Se reduce atunci focul la minimum, punem capacul și se lasă pe foc timp de 15 minute.
Dacă dorim să o răsturnăm, o acoperim cu capacul și o lăsăm să vreo 10 minute. O descoperim, apoi, și o punem pe foc iute până pufăie, desprinzându-se de fundul și pereții oalei. Acoperim oala cu o farfurie plată sau un fund de lemn și întoarcem mămăliga cu o mișcare rapidă. Poftă mare!