Rețetă eclere. Cum le faci ca la cofetărie

Rețetă eclere. Cine nu iubește acest desert savuros? Sunt ușoare, nu foarte dulci și binevenite întotdeauna. Nu trebuie să mergi la cofetărie pentru a te bucura de aroma ecclerelor. Le poți face chiar tu acasă și vei fi surprins cât de simplu este.
Iată rețeta clasică de eclere. Dacă ți se pare greu să faci cojile, trebuie să știi că te înșeli. Ai nevoie de câteva ingrediente și puțin timp, dar rezultatul merită. Îi vei cuceri pe cei dragi. Poți face și eclere și choux a la creme!
Rețetă eclere. Aluat pentru coji de ecler și choux a la creme
Ingrediente necesare pentru 20 de bucăți:
- 100 g unt
- 50 g zahăr
- 250 g apă
- 125 g făină
- 4 ouă
- sare
Se pune la fiert apa, untul, zahărul și sarea. Când clocotește, se toarnă cantitatea de făină, se bate bine până se desprinde aluatul de pe pereții cratiței, se lasă la răcit. În compoziția rece se amestecă pe rând ouăle, omogenizându-se bine. Compoziția trebuie să fie destul de moale.
Pe o tavă, cu ajutorul unei linguri, se pune compoziția în formă de turtițe pentru choix a la creme sau în formă de bastonașe de cca 6 cm. Tava nu trebuie să fie unsă, nici presărată cu făină. Se introduc în cuptor și se coc la foc mai mare cira 25-30 de minute. Când sunt gata coapte, se lasă la răcit, se tăie căpăcel și se umple cu cremă.

Sursă foto: pixabay.com
Cum faci crema de vanilie
Cea mai populară umplutură pentru eclere este cea de vanilie – creme patissiere / pasticcera. De fapt, puteți folosi această cremă de vanilie la absolut orice, de la torturi până la cremșnit și tarte.
Pentru crema patissiere aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- 500 ml lapte
- 6 gălbenușuri
- 150 g zahăr
- 65 g făină sau 30 g amidon
- miezul de la 1 baton de vanilie
- 1 vârf de cuțit de sare
Laptele se pune la fiert împreună cu păstaia de vanilie, dar nu trebuie să dea în foc. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul și sarea până când amestecul devine spumos, apoi se adaugă făină treptat, până se încorporează în compoziție.
Citește și: Lapte de pasăre. Rețeta lui chef Florin Dumitrescu
Păstaia se scoate din laptele fierbinte și se toarnă peste amestecul cu făina. Compoziția astfel obținută se pune în oala în care am fiert laptele și se așază pe foc mic. Amestacați încontinuu până când crema se îngroașă, mai exact până când apar primele semne de fierbere. Se lasă să ajungă la temperatura camerei,
Eclerele se umplu cu cremă de vanilie și frișcă cu câteva ore înainte de sevire. Deasupra se stropesc cu ciocolată topită sau se pudrează cu zahăr pudră.