Opt morţi într-un incendiu la o secţie ATI pentru Covid-19. Tragedie asemănătoare cu cea din Piatra Neamț
Un incendiu ce pare tras la indigo cu tragedia petrecută în Spitalul din Piatra Neamț, în luna noiembrie, a avut loc într-o unitate medicală din Turcia, acolo unde opt pacienți Covid au murit.
Incendiu devastator la o secție de terapie intensivă
Incendiul a izbucnit în secţia de terapie intensivă Covid-19 a unui spital din Gaziantep, din sud-estul Turciei și a a ucis opt persoane, a anunţat sâmbătă biroul guvernatorului provinciei, transmite Reuters, citată de Agerpres. Incendiul a fost provocat de explozia unui aparat de ventilaţie pulmonară, a precizat sursa.
Alţi unsprezece pacienţi care erau trataţi în secţie au fost transferaţi la spitale din apropiere, au indicat autorităţile.
În luna noiembrie, zece pacienți care erau bolnavi de COVID și erau intubați au decedat după ce un incendiu a izbucnit la Secția ATI din incinta Spitalului Județean Piatra Neamț. Primele imagini de la locul incendiului arată dimeniunea acestei noi tragedii din sistemul medical românesc.
Incidentul a avut loc în unitatea de terapie intensivă COVID-19 din Spitalul Universitar Sanko, unde un incendiu a izbucnit din cauza unui aparat de ventilaţie pulmonară cu debit mare, utilizat în tratamentul pacienților cu COVID-19, conform aljazeera.com.
La fel ca la Piatra Neamț
Tragedia din Gaziantep amintește de un eveniment similar petrecut în Spitalul Județean Piatra Neamț. Luna trecută, mai mulți pacienți cu coronavirus care erau intubați în secția ATI a unității medicale au murit tot în urma unui incediu. Unul singur, transferat la spitalul mobil de la Leţcani, a supraviețuit.
Cătălin Denciu, un medic anestezist care s-a chinuit să scoată bolnavii din flăcări, a suferit arsuri grave și a fost transferat la un spital din Belgia. Recent, medicii de acolo și-au manifestat speranța că anestezistul va reuși să plece pe picioarele sale din spital.
„A trebuit să-i aplicăm mai multe tratamente pentru a-l putea ține în viață și a-l vindeca. ”El este încă la terapie intensivă ceea ce înseamnă că există un risc. Atunci când un pacient este la terapie intensivă există întotdeauna un risc pentru pacient. Dar lucrurile merg într-un sens bun așa că noi avem speranțe că totul va reveni la normal și doctorul Denciu va putea pleca acasă pe picioarele sale cât mai curând cu putință”, a declarat dr. Soete Olivier, anestezist terapie intensivă.
Totuși, recuperarea va fi extrem de lungă după închiderea rănilor: „După ce încheiem acest proces, când toate rănile sunt închise, după ce toate operațiile se încheie cu succes, pacientul are nevoie de multă recuperare, are nevoie de fizioterapie iar apoi acest pacient trebuie să fie ținut sub observație ani la rând pentru a vedea cum evoluează cicatricile”.