Cele mai bune rețete de zacuscă. Cea cu vinete de delicioasă, dar stai să o încerci și pe cea cu măsline!

Zacusca este nelipsită de pe mesele românilor. Doar când ne gândim la cât de aromată este, ne ploua în gură! Este un preparat tradițional românesc, ce se mănâncă în zilele de sărbătoare, de post, când îți e foame sau chiar când ai ciuguli ceva. Borcanul de zacuscă este salvator și nelipsit din pachetele de acasă.
Iată două rețete de zacuscă dintr-o carte de bucate veche. Cea de vinete este, probabil, cea mai populară dintre toate, în timp zacusca de măsline cu un plus de savoare.
Zacuscă de vinete
Pentru zece porții de zacuscă de vinete ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 kg de vinete
- 300 grame de ceapă
- 300 grame de ardei capia sau de gogoșari
- 200 de grame de morcovi
- piper boabe
- enibahar măcinat
- 200 de grame de pastă de roșii
- sare
- usturoi
Vinetele se coc și se curăță. Se lasă la scurs aproximativ 60 de minute. Ceapa tăiată se călește în ulei. Peste ceapă se pun morcovii rași, ardeii tăiați mărunt și se adaugă mirodeniile. Totul se călește la foc mic.
Încearcă și ardeii umpluți cu varză pentru iarnă, din cămara bunicii
Pasta de roșii, desfăcută în puțină apă, se toarnă peste zarzavat, după care se amestecă și vinetele puțin tocate. Se potrivesc de sare. Se dau la cuptor cu focul mic pentru aproximativ 30 de minute.
Se servește rece cu garnitură de măsline. Ca băuturi, țuica sau vermutul, după preferință.
Zacuscă de zarzavat cu măsline
Mai puțin cunoscută este zacusca de zarzavat cu măsline. O rețetă veche ce merită încercată. Sigur vă va plăcea.
Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru zece porții:
- 400 grame de ceapă
- 400 grame de gogoșari
- 200 de grame de morcovi
- piper pisat
- enibahar
- 100 de grame de pastă de roșii
- 150 grame de ulei
- 30 de grame de mpsline
- o linguriță de zahăr
- sare
Ceapa se taie peștișor, gogolarii se curăță de sâmburi și se taie feliuțe subțiri, morcovul se rade.
Într-o cratiță cu ulei și sare se călește ceapa. Când este rumenită, se pun pe rând morcovii și gogoșarii și se călesc circa 10 minute, după care se toarnă pasta de bulion, mirodeniile pisate, zahărul și puțină apă.
Măsline se dau într-un clocot separat, se scurg și se introduc în zacuscă. Totul se dă la cuptor circa 15 minute.
Se servește rece, ca atare, sau ca garnitură la șuncă sau slăninuță. Se servește cu gustare, iar băuturile recomandate sunt: bitter, vermut alb sau țuică, după preferință.
Sursă: “Bucate alese de prin țară culese” – 1984