Sfinții Mihail și Gavriil – data, icoană, tradiții și obiceiuri

Sfinții Mihail și Gavriil sunt cunoscuţi drept conducătorii cetelor de îngeri, păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre rai și sunt sărbătoriți în fiecare an pe data de 8 noiembrie. În 2021, această mare sărbătore pică într-o zi de luni.
Această zi nu este doar una de sărbătoare pentru cei care poartă numele sfinților, ci și una de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.
Cine au fost Sfinții Mihail și Gavriil
Rolul sfinților Mihail și Gavril este unul foarte important, potrivit Bisericii Ortodoxe, ei fiind consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai.
Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traducere din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului şi tot el a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).
Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ.
Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gravriil. Astfel, în popor se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi va continua să trăiască. Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.
În trecut, în Bucovina, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că „ei sunt ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.
Arhanghelii, în viziunea populară, asistă si la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
Citește și: Sfinții Mihail și Gavriil, sărbătoriți astăzi. Ce obiceiuri au românii în această zi
Tradiții și obiceiuri
Există mai multe obiceiuri și tradiții pe care românii le respectă cu sfințenie în ziua de 8 noiembrie.
În calendarul popular, soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi, potrivit libertatea.ro.
O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).
Citește și: Sfanta Cuvioasa Parascheva. Povestea celei la care ne închinăm de ani de zile ar fi fost inventată!
Tot în această zi trebuie pomeniți toți morții din familie. Ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril se serbează fiindcă ei iau sufletele oamenilor când mor.
Este interzis să lucrezi în această zi sfântă. Se spune că cel care muncește în această zi, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului. În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Moşii de Arhangheli”.
Nume sărbătorite de Sfinții Mihail și Gavriil
Data de 8 noiembrie vine cu bucurie pentru toți cei care poartă nume de sfinți. Iată ce nume sunt sărbătorite pe 8 noiembrie:
- Mihai, Mihaela, Michaela, Mihail, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Miță, Michi, Mihalache, Mihalcea, Mihalache.
- Gabriel, Gabriela, Găbiță, Gabi, Gavril, Gavriil