Sfântul Dimitrie – dată, tradiții și obiceiuri. Ce se întâmplă cu pelerinajul în 2021

Sfântul Dimitrie este unul dintre cei mai mari sfinți militari, fiind venerat atât în în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman. Iată când se sărbătorește și ce se întâmplă cu pelerinajul de Sfântul Dimitrie în 2021.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir sau Sfântul Dumitru a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian în cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306.
Sfântul Dimitrie – dată la care este sărbătorit în calendarul ortodox
În bisericile ortodoxe și catolice de rit bizantin, precum și în cea de rit roman, se sărbătorește la data de 26 octombrie. Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru la 8 noiembrie.
O zi mai târziu, în 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor.
Sfântul Dimitrie s-a născut în cetatea Solun, adică oraşul Salonic de astăzi, şi provine dintr-o familie nobilă, fiind fiul guvernatorului acestei cetăţi. Părinţii l-au botezat în taină şi l-au crescut în credinţa creştină, pe ascuns, de teama marilor prigoniri pornite de împăraţii păgâni împotriva creştinilor.
Cu educaţia părinţilor şi harul primit de la Dumnezeu, Dimitrie a propovăduit credinţa, i-a ajutat pe oameni, iar la moartea părinţilor săi şi-a împărţit averea săracilor, a oferit adăpost orfanilor şi văduvelor.
Faptele sale au ajuns la urechile împăratului Maximian, care a ordonat schingiuirea şi aruncarea lui într-o temniţă adâncă şi întunecoasă unde, după alte fapte bune şi binecuvântări a fost străpuns de suliţele soldaţilor la 26 octombrie, anul 303.
Citește și: Sfinții Mihail și Gavriil – data, icoană, tradiții și obiceiuri
După 10 ani (în 313), când cultul creştin a fost proclamat religie de stat de către împăratul Constantin cel Mare, pe mormântul Sfântului Dimitrie, creştinii au înălţat o biserică în care Sfântul a făcut multe minuni, ajutând şi vindecând pe cei care veneau să se roage.
I se spuneIzvorâtorul de mir deoarece atunci când s-a săpat temelia pentru această construcţie, au fost găsite moaştele sale, care izvorau mir bine mirositor, în aşa fel încât toată cetatea a fost umplută de mireasmă.
Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic adăposteşte moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este şi ocrotitorul oraşului și se află pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO, din anul 1988.

Biserica Sfântul Dimitrie din Tesalonic
Tradiții și obiceiuri
Există multe tradiții și obiceiuri legate se sărbătoarea Sfântului Dimitrie, cunoscută în credința populară și Sâmedru este numele popular al Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Acesta este considerat patronul caselor, al păsărilor, animalelor şi deopotrivă garantul soroacelor.
În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii
Totodată, în ziua de 26 octombrie, după ce se întorceau de la biserică, femeile văduve împărţeau daruri dedicate sufletelor morţilor (grâu fiert, colaci rituali, unt, brânză, lapte, nuci, prune uscate) rostind incantaţii şi rugăciuni pentru iertarea sufletelor celor trecuţi dincolo.
Există și un ritual prin care ciobanii află în această zi cum va fi iarna. Aceștia așază în mijlocul oilor un cojoc şi aşteaptă să vadă ce oaie se va aşeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, anotimpul rece va fi aspru.
Citește și: Sfânta Cuvioasa Parascheva. Povestea celei la care ne închinăm de ani de zile ar fi fost inventată!
Pelerinaj Sf. Dimitrie 2021
Având în vedere că valul 4 al pandemiei de coronavirus a afectat grav întreaga țară, creștinii se întreabă ce se va întâmpla cu pelerinajul de Sfântul Dimitrie din Capitală. Patriarhia a venit cu precizări în acest sens.
În ciuda numărului mare de îmbolnăviri, Patriarhia a anunțat că pelerinajul va avea loc. Ceremoniile religioase vor începe joi și se vor încheia în 28 octombrie. Biserica susține că totul se va desfășura “în condiţii de maximă rigoare”, în contextul pandemiei de COVID-19.
Iată programul pelerinajului de Sfântul de Dimitrie din Capitală:
- În zilele de joi, vineri, sâmbătă şi luni, 25 octombrie, slujbele vor fi oficiate în Catedrala Patriarhală cu un număr de maximum 70 de credincioşi.
- Marţi, 26 octombrie, de sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, de la ora 9,30 va avea loc Liturghia la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
- Miercuri, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, începând cu ora 9,00, la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală va fi oficiată Liturghie arhierească de către Patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.