Ce salariu are un medic rezident în România. Cât este sporul de COVID

Ce salariu are un medic rezident. Iată cât câștigă un medic aflat în timpul rezidențiatului, cum se calculează venitul și ce sporuri primește.
Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți (SMMR) a explicat cum se calculează veniturile medicilor rezidenți din România, dar și care sunt sumele alocate.
Medic rezident – ce înseamnă
Perioada rezidențiatului diferă în funcție de specialitate și poate fi între 3 și 6 ani. Nu poți urma mai multe specialități concomitent, însă poți urma un rezidențiat diferit după ce îl termini pe primul și doar contra cost.
Medicul rezident deține parafa de medic rezident, însă nu și parafă, precum medicii specialiști sau primari. Medicii rezidenți lucrează întotdeauna subt îndrumarea unui medic specialist.
Munca medicilor rezdenți este la fel de solicitantă ca a unui medic specialist, ce includ gărzi de peste 20 de ore. Gărzile aduc însă și câștiguri suplimentare, însă oboseala este extrem de eproculoasă pe termen lung.
Medicii rezidenți sunt destul de bine plătiți, însă această muncă vine și cu multe provocări. Potrivit medijobs.ro, medicii rezidenți care lucrează în secțiile ATI primesc cele mai mari salarii, asta pentru că și riscurile sunt mai mari. Alte specialități medicale bine plătite sune: Oncologia, Medicina de Urgență, Radiologia, Cardiologia, dar și Ginecologia, Pediatria, Neurologia.
Potrivit aceleiași surse, cele mai mici salarii rămân cele din Medicina generală, Medicina de familie, Medicina muncii.
Citește și: Salariu sofer STB. Cat castiga pe luna, de fapt, un sofer angajat, cu tot cu sporuri
Ce salariu are un medic rezident
Salariul brut al medicului rezident se calculează în funcție de vechimea pe care o are medicul în câmpul muncii, dacă a mai lucrat înainte de a se angaja că medic rezident, el crescând de la an la an.
Iată cât câștigă un medic rezident în România, potrivit SMMR. În tabel este trecută grilă de salarizare pentru cei fără experiență, adică cu gradație 0. Acesta este salariul brut:
- Medic rezident an I – 5700 lei
- Medic dentist rezident an I – 5700 lei
- Medic rezident an II – 6100 lei
- Medic dentist rezident an II – 6100 lei
- Medic rezident an III 6700 lei
- Medic dentist rezident an III – 6700 lei
- Medic rezident an IV-V – 7300 lei
- Medic dentist rezident an IV-V – 7300 lei
- Medic rezident an VI-VII – 7900 lei
Din salariul brut se scad CAS, CASS și impozitul pe venit, astfel că suma scade considerabil.
Veniturile medicilor rezidenți se rotunjește prin sporuri. Acesta reprezintă procentajul care se adaugă la salariu pentru desfășurarea activității profesionale în condiții de pericol și stres. El diferă de la o secție la alta, în funcție de sporul alocat secției de către Ministerul Sănătății. Sporul cuvenit medicului rezident este sporul secției pe care își desfășoară activitatea medicul rezident.
Norma de hrană este o suma echivalentă bonurilor de masă. Ea este în valoare de 270 Lei după ce a fost impozitată și se adaugă salariului NET.
După cum am spus, gărzile asigură un venit suplimentar; din anul III, un rezident poate face gărzi plătite pe linia a 2a, iar din anul IV acesta poate efectua gărzi pe linia I cu un primar de gardă la domiciliu. Gărzile de weekend sunt plătite diferit față de cele din cursul săptămânii. Pentru a efectua gărzi este necesar un contract cu spitalul respectiv.
Cât câștigă un medic în pandemie
Medicii care lucrează în secțiile COVID primesc un spor de 75% din valoarea salariului de bază încasat de angajat, pentru condiții de muncă deosebit de periculoase.
Potrivit datelor furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, un medic primar de la UPU, probabil cea mai încercată secție mereu, a încasat în mână în luna ianuarie 2021 peste 4.100 de euro (20.090 de lei), cu tot cu sporul de COVID, având un salariu brut de 34.313 lei (adică undeva la 7.000 de euro).
Medicii rezidenți de la UPU, de la același spital, au avut în ianuarie cu un salariu de 10.199 de lei în mână (cu tot cu sporurile cuvenite), adică peste 2.000 de euro pe lună, salariul brut pe ianuarie ajungând la 17.434 lei (peste 3.500 de euro).