Omul care a avut curaj să-i zică lui Ceaușescu: “De ce nu le dai, mă, oamenilor, butelii?”

Au trecut mai bine de trei decenii de la căderea comunismului, însă și acum părinții și bunicii noștri își amintesc despre lipsurile din acea vreme. Pe lânga lipsă de libertate, oamenii sufereau de foame și frig.
Nicolae Ceaușescu a ținut să plătească integral datoria externă a țării și a limitat drastic importurile, iar cei care aveau de suferit erau românii. Singurul om care a avut curajul să-l înfrunte pe liderul comunist a fost tatăl lui, pe care Elena Ceaușescu nu l-a avut la inimă deloc.
Omul care a avut curaj să-l înfrunte pe Ceaușescu
Arhitectul Camil Roguski, un apropiat al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, a dezvăluit în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră” citată de historia.ro, că tatăl lui Nicolae Ceaușescu a continuat să fie un om umil chiar și după ce fiul său a ajuns la conducerea țării.
Acela era un bătrân simplu de tot, credincios, pâinea lui Dumnezeu. M-am întâlnit odată cu el și mi-a zis: „Băi, ce noroc am avut eu cu băiatul ăsta, că eram niște amărășteni!” El, săracul, obișnuit ca la țară, se mai ducea, când venea la București, la câte o cârciumă și lua câte o țuică. Se întâlnea cu alți bătrâni și ăștia îi ziceau: „Spune-i lui fiu-tu să ne dea butelii”. Ce se cerea pe vremea aia. El venea și-i spunea lui Ceaușescu: „M-am întâlnit cu Vasilică, cu Costică. De ce nu le dai, mă, butelii?” Cucoana s-a cam supărat că ia legătura cu cine nu trebuie… “, a dezvăluit acesta.
De altfel, Andruță Ceaușescu era printre puținii care aveau curajul să-i spună conducătorului Republicii Socialiste România ce gândea, fără să pățească nimic.
Citește și: Cel mai mare secret al soților Ceaușescu a ieșit la lumină. „Voia să apeleze la soldați”
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma la care mergea socrul ei
Tocmai pentru că era un om simplu, care îndrăznea să spună ce gândește, Elenea Ceaușescu nu l-a iertat niciodată pe socrul său.
Frații conducătorului nu puteau merge la ei acasă decât invitați: “Nici pe nora ei, pe nevasta lui Valentin, nu o primea. Venea cu copilul până la ușă, securistul îi lua copilul și i-l ducea îndărăt”.
Mai mult, Elena Ceaușescu ar fi dat ordin să se dărâme cârciuma la care mergea socrul ei> “A dat ordin să se dărâme cârciuma și în locul ei s-a făcut magazinul alimentar de lângă Televiziune. Acolo era cârciuma unde se ducea tatăl lui Ceaușescu. Și încă un exemplu de răutate. Odată, a trebuit să-l ducem pe bătrân la Scornicești. Întâmplarea a făcut să-l ducă chiar șoferul meu de serviciu. Șoferul se numea Popescu. Și ducându-l, bătrânul îi spunea: „Popescule, oprește, te rog, la cârciuma asta să beau un țoi, că m-a căutat scorpia peste tot. Și am ascuns și eu 25 de lei la betelie”. Vedeți? Omul rău”.
Andruță Ceaușescu, tatăl lui Nicolae Ceaușescu, provenea dintr-o familie de păstori din Polovragi, Județul Gorj. Andruță Ceaușescu a fost o perioadă primar al Scorniceștiului (satul de baștină al dictatorului), unde avea o casă modestă. Acesta a murit în anul 1969, patru ani mai târziu după ce Nicolae a ajuns la conducerea țării.