Mucenici moldovenești cu nucă. Rețeta pas cu pas

Mucenici moldovenești cu nucă. Iată cum faci preparatul care nu lipsește din casele românilor în data de 9 martie, atunci când sunt prăznuiți în calendarul Ortodox Sfinții 40 de Mucenici.
Mucenicii diferă de la o zonă la alta. În Moldova se fac mucenici dintr-un aluat ce seamănă cu cel de cozonac, rumeniți în cuptor și stropiți din belșug cu miere și nucă, în timp ce în Muntenia veți găsi rețeta de mucenici fierți în zeamă aromată cu scorțișoară, vanilie sau rom.
Mucenici moldovenești cu nucă
Tradiția spune că în dată de 9 martie femeile trebuie să coacă 40 de figurine din aluat, numite “sfințișori” sau “mucenici”, reminiscențe ale idolilor neolitici ai fertilității, iar bărbații să bea câte 40 sau 44 de pahare de rachiu.
“Sfințițorii” sunt făcuți din aluat dospit și au formă antropomorfă a cifrei opt, cifra echilibrului cosmic. Proaspăt scoși din cuptor, ei se ung cu miere de albine și se presară cu nuca măcinată, după care se împart, pentru sufletul morților, mai ales copiilor din vecini.
Iată care sunt ingredientele de care aveți nevoie pentru a face mucenici moldovenești:
Pentru aluat:
- 450 ml lapte
- 125 g zahăr
- 50 ml ulei
- 3 ouă
- 20 g drojdie uscată (50 g drojdie proaspătă)
- 16 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- 1 kg făină
- 1 esență vanilie
- coajă de la o lămâie
Pentru sirop (opțional):
- 300 ml apă
- 150 g zahăr
- 1 esență vanilie
- coajă de la o portocală
Pentru decor:
- 200 g miere
- 200 g nucă măcinată
Încearcă și rețeta de eclere. Așa le faci ca la cofertărie
Rețetă mucenici cu nucă
Cu toate ingredientele pregătite, să trecem la modul de preparare. Ca și în cazul cozonacilor, e important că ingredientele să fie la temperatura camerei. Dacă vă doriți să obțineți un aluat pufos, cerneți făina.
Drojdia se dizolvă într-un pic de lapte călduț și puțin zahăr. Dacă laptele va fi fierbinte, atunci drojdia nu se va mai activa, așa că aveți grijă. Peste pasta astfel obținută și două linguri de făină și amestecați bine. Lăsați-o să crească pentru cel puțin 10 minute.
Într-un castron mare adăgați făina, ouăle, maiaua, zahărul și zahărul vanila, coaja de lămâie, vanilia și amestecați bine, adăugând lapte puțin câte puțin și mai apoi uleiul. Puteți face aluatul și la mixer, căci nu este unul pretențios. Aluatul trebuie frământat cam 10 minute, mai apoi lăsat să crească pentru o oră.
Siropul se face într-o cratiță în care adăugam apa și zahărul. După ce fierbe, adăugați esența de vanilie și coaja de la o portocală.
După ce a crescut, aluatul se împarte în biluțe și se modelează sub formă de mucenici. Când sunt gata, se ung cu ou întreg și puțin lapte, apoi se adaugă la cuptor pentru 20 – 25 sau până când devin aurii. Puteți face și testul cu scobitoarea pentru a vă asigura că sunt copți. Aceștia își vor dubla volumul în cuptor, așa că nu puneți prea mulți în tavă.
La final, când s-au răcit mucenicii, puneți deasupra 2-3 linguri de sirop călduț, miere și nucă. Dacă nu vreți să îi faceți prea dulci, atunci puteți renunța la sirop și să-i stropiți doar cu miere, peste care să adaugăți nucă.
Citește și: Dieta cu care chef Florin Dumitrescu a slăbit în timp