Ce să vizitezi în Iași. Obiectivele pe care trebuie să le vezi

Ce să vizitezi în Iași. Orașul celor 7 coline oferă o adevărată lecție de istorie și cultură prin mănăstirile sale, muzeele impresionante și casele memoriale. Putem spune că Iașiul este un muzeu național ce merită vizitat.
„Sunt români care n-au fost niciodată la Iași, deși n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înțelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviință de spiritul trecutului nostru care trăiește în acest loc mai viu și mai bogat decât oriunde aiurea […]. În conștiința lui naționala ar fi o lipsa dacă el n-ar fi vazut orașul care a fost și-și zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei…” —Nicolae Iorga.
Este al doilea oraș ca mărime din România, iar istoria lui este una fascinantă. Iașiul a fost capitala Moldovei între anii 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite în perioada anilor 1859 și 1862, dar și capitala Regatului României între anii 1916-1918. Iași a fost menționat pentru prima oară într-un document comercial în anul 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun.
Ce să vizitezi în Iași
În perioada medievală Târgul Ieșilor se afla situat pe una dintre cele mai importante artere comerciale din zonă, respectiv pe axa Lvov (Polonia) – Constantinopol, cel mai important oraș din acea perioadă. Situarea pe această axă a ajutat la dezvoltarea sa, deoarece pe aici treceau toți comercianții spre și dinspre Constantinopol. Iașul este menționat pentru prima dată într-un document scris în anul 1408.
La fel ca Roma și Constantinopol, tradiția locală pretinde că Iașul a fost construit pe șapte coline, populate cu monumente, edificii religioase sau parcuri, așadar o vizită aici este o adevărată lecție de istorie.
Citește și: Locul din România inclus de National Geographic în topul destinațiilor turistice pentru 2021
Iașul este orașul marilor idei, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română, al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Țicău) și al primului Muzeu de Istorie Naturală.
Palatul Culturii

Palatul Culturii – interior

Palatul Culturii, Iași

Statuia lui Ștefan cel Mare din Iași
Exact așa cum îi spune numele, Palatul construit în perimetrul fostei curți domnești medievale moldovenești, pe locul fostului palat domnesc este înscris în lista monumentelor istorice. N-ai cum să rămâi indiferent în fața măreției sale.
Legenda spune că în proiectul inițial erau prevăzute 365 de camere, dar construcția are 298 încăperi cu o suprafață de aproximativ 36.000 m2. Clădirea a servit inițial drept Palat Administrativ și de Justiție, apoi, în anul 1955, destinația clădirii a fost schimbată într-una culturală. În prezent, Palatul Culturii Găzduiește patru muzee: Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Artp și Muzeul Științei și Tehnicii “Ștefan Precopiu”. Acesta este unul dintre locurile de neratat din Iași.
Găsiți AICI mai multe informații despre cele patru muzee din Palatul Culturii, orar tarife.
Bojdeuca lui Creangă

Bojdeuca lui Creangă, Iași – interior
Ce să vizitezi în Iași? Bojdeuca lui Ion Creangă este de neratat, fiind primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918.
Această casă, alcătuită din două odăi, l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit și nevoit să părăsească locuința din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte. Humuleșteanul s-a mutat aici, în camera din dreapta, având-o ca vecină pe Ecaterina Vartic, cea care avea să-l îngrijească tot restul vieții. Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în căsuța botezată de scriitor bojdeucă. În vara și toamna anului 1876, a locuit aici și Mihai Eminescu, găzduit de bunul său prieten Ion Creangă.
Aici veți găsi o parte din obiectele scriitorului, precum călimara de scris cu ștergătorul de penițe, sfeșnice, o cutie de epocă cu însemnul apartenenței pe ea, vase, tablouri, o icoană adusă din casa bunicului său, David Creangă, de la Pipirig, cărți și manuale de școală ale autorului, fotografii și altele.
Citește și: Cea mai lungă peșteră din România. Poate fi vizitată și oferă un adevărat spectacol
Parcul Copou din Iași

Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou
Pe lângă relaxarea pe care ți-o oferă Parcul Copou din Iași, aici vei avea parte și de o lecție de istorie.
Acesta adăpostește Monumentul Legilor Constituționale, cel mai vechi monument din țara noastră. Cunoscut și ca Obeliscul cu lei, acesta a fost creat de Mihail Singurov în anul 1834. Reprezentat de o coloană din piatră de 15 m înălțime și cu o greutate ce depășește 10 tone, celebrul monument reprezintă un simbol al celor patru puteri europene care au recunoscut independența Țărilor Române.
Nu poți merge în Parcul Copou și să nu admiri bustul lui Mihai Eminescu, situat alături de celebrul tei al poetului, lângă care se află și bustul lui Ion Creangă. Aleea Junimea afișează și busturile altor personalități celebre ale Moldovei precum Costache Negruzi, Iacob Negruzzi, Veronica Micle, Constantin Daniel Stahi și Barbu Ștefănescu-Delavrancea.
Ce să vezi în Iași. Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi

Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi
Concepută că un ansamblu mănăstiresc tradiţional Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi (Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur) este până astăzi unul dintre cele mai renumite complexe de artă feudală românească, o capodoperă arhitecturală trecută în legendă şi care nu încetează a uimi vizitatorii din întreagă lume.
O magnifică broderie de piatră îmbracă în întregime zidurile bisericii. Este vorba de blocuri de piatră sculptate unul câte unul cu o minuţiozitate perfectă, într-o asociere de stiluri complet diferite, sudate ulterior între ele cu plumb topit. Acest stil care împrumută elemente caucaziene, bizantine, gotice, baroce, ar fi riscat în alte condiţii să conducă la un eşec din punct de vedere artistic, însă la Trei Ierarhi s-a concretizat într-o capodoperă.
Interiorul este este unul tipic pentru bisericile moldoveneşti din secolul XVII-lea: pridvor, pronaos, naos şi altar, cu câte o o turla deasupra naosului şi pronaosului.
Lângă biserica se află o clădire ce adăposteşte un muzeu de artă religioasă, care cuprinde, printre altele, obiecte legate de istoria mănăstirii Trei Ierarhi.
Catedrala Mitropolitană din Iași

Catedrala Mitropolitană
Aproape de Mănăstriea Sfinții Trei Ierarhi veți găsi Mitropolia Moldovei și a Bucovinei.
Actuala Catedrală mitropolitană este o construcţie monumentală din veacul al XIX-lea, construită pe locul unde s-au aflat temeliile a două biserici mai vechi: biserica Albă (sec. XV) şi biserica Stratenia (sec. XVII).
Lucrările au început în anul 1833, atunci când arhitecţii vienezi Johann şi Gustav Freiwald au adoptat pentru noua biserică stilul neoclasic, întâlnit şi la alte biserici monumentale din ţări europene. Timp de aproape 40 de ani, biserica a rămas neterminată. La 15 aprilie 1880 se pune cea de-a doua piatră fundamentală. Planurile sunt refăcute de arhitectul Alexandru Orăscu, rectorul Universităţii din Bucureşti, care adaugă cele două rânduri de pilaştri masivi din interior
Sfinţirea Catedralei, la 23 aprilie 1887, a fost o sărbătoare pentru întreaga naţiune. Familia primului rege al României, Carol I, şi-a legat numele de acest sfânt lăcaş prin donaţii de mare preţ, fiind pictată în tabloul votiv de la intrare.
Moaştele Sf. Cuv. Parascheva au fost aduse aici de la Mănăstirea „Trei Ierarhi” în anul 1889 și sunt un dar de mare preţ pentru clerici şi credincioşi. Mii de oameni vin anual aici pentru a se ruga la moaștele Sfintei.
Alte obiective turistice de neratat în Iași sunt: Teatrul Național Vasile Alecsandri, Grădina Botanică, Biblioteca Gheorghe Asachi, Esplanada Elisabeta (Râpa Galbenă), Palatul Roznovanu, Episcopia Româno-Catolică.