Închisoare sau amendă dacă temperatura casei depășește 19 grade! Unde s-a luat această decizie
Închisoare sau amendă dacă temperatura casei depășește 19 grade, iar încălzitoarele, saunele și piscinele încălzite ar putea fi interzise în Elveția, ca măsură de salvare a energiei.
Tot mai multe țări au luat măsuri de raționalizare a energiei. După ce elvețienii și finlandezii s-au alăturat germanilor, austriecilor și suedezilor în salvarea furnizorilor de energie, acum și Elveția propune o nouă legislație.
Închisoare sau amendă dacă temperatura casei depășește 19 grade!
Mai precis, cantoanele elvețiene cer un plan din partea autorităților pentru controlarea respectării temperaturii în case și pedepsirea celor depășesc plafonul de 19 grade, scrie ziarul elvețian Blick.
Conform planului elvețian, gospodăriile private vor avea un rol important în economisirea de energie. În primul rând se va trece de la arderea de gaze la petrol, unde este posibil. Dar în cazul în care această măsură nu este suficientă pentru a rezolva situația, apartamentele vor putea fi încălzite la doar 19 grade, iar apa în boilere ar trebui încălzită la maximum 60 de grade, iar încălzitoarele electrice portabile, saunele și piscinele încălzite ar putea fi interzise.
O ultimă etapă ar fi cea în care vor fi implementate raționalizări ale gazelor pentru companii, potrivit aceleiași publicații.
Thomas Brooke, de la Remix News, spune că cetățenii elvețieni care încalcă noile reguli de încălzire ale țării, depășind temperatura de 19°C în această iarnă, ar putea primi amenzi zilnice de până la 3.000 de franci elvețieni sau mai rău, o pedeapsă de trei ani de închisoare, potrivit kanald.ro.
Markus Spörndli, un purtător de cuvânt al Departamentului elvețian de Economie (DEF), a explicat că „încălcările legii privind aprovizionarea țării reprezintă întotdeauna contravenții, chiar infracțiuni, și trebuie urmărite din oficiu de către cantoane”.
Citește și: Ajutor de încălzire 2022. Unde și până când se depun cererile
Ce amendă riscă cei care încalcă legea
Amenda pentru încălcarea noii legi privind energia va fi cuprinsă între 30 – 3.000 de franci pe zi, a precizat Spörndli, precizând că suma va depinde de natura infracțiunii și de situația economică a făptuitorului.
Elveția consumă anual 3,6 miliarde de metri cubi de gaze, potrivit Statista.com. Conform sit-eului de știri Swissinfo.ch, încălzirea reprezintă trei sferturi din consumul de gaze iarna. Țara nu are nici producție proprie și nici depozite mari de gaze, astfel că este dependentă de vecinii săi, respectiv Germania, Italia și Austria.