Zahărul, de două ori mai scump decât în august. Ireal cât a ajuns să coste 1 kg în septembrie 2022
Zahărul se vinde în septembrie cu un preț de două ori mai mare decât în luna august. Asociația pentru Protecția Consumatorilor a semnalat prețul uriaș cu care se vinde 1 kg de zahăr.
Zahărul, de două ori mai scump decât în august
Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Asociației, românii care își fac cumpărăturile la magazine Profi vor fi nevoiți să scoată din buzunare 6 lei pentru 1 kg de zahăr. Se pare că prețul s-a dublat într-o singură lună.
Creșterea bruscă a prețurilor la zahăr în luna septembrie poate fi explicată și printr-o cerere crescută. În această perioadă, gospodinele pregătesc deja cămara pentru iarnă, iar din ea nu lipsesc dulcețurile, gemurile sau compoturile.
Așa cum era de așteptat, oamenii s-au revoltat: “De banii ăștia îmi cumpăr miere…ești nebun!”, “Era 2 lei 1 kg de zahăr. De ce de 3 ori mai mult?”, “Ar trebui și Capitalismul să aibă niște limite totuși, niște reguli. Păi hai să pună toți la zahăr 100 lei/kg. Vrei zahăr, plătești. Ar trebui totuși să nu poți să depășești un procent din…. nu știu, cumulul cheltuielilor. O limită de bun simț. Ăia cu medicamentele fac la fel. Iau monopol pe un tip de medicament și-l vând la prețuri uriașe. Se aliază cu politicieni care își iau partea și le decontează de la stat. Cu ocazia asta o să înțeleagă mai bine oamenii ce înseamnă sistemul ăsta în care trăim”, sunt doar câteva dintre comentarii.
Prin comparație, un borcan de miere de 250 de grame se găsește și la 16 lei. Dacă prețurile vor continua să se dubleze de la o lună la alta, n-ar fi de mirare ca românii să prefere mierea în locul zahărului.
Citește și: Dulceață de cireșe, fără conservanți. Cea mai simplă rețetă!
Prețuri mai mari la toate alimentele de bază
De la izbucnirea războiului din Ucraina până în august, preţurile la aceste articole ce se găsesc aproape mereu în coşul de cumpărături al românilor au crescut cu rate cuprinse între 14,4 şi 22,9%, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Consiliul Concurenţei.
„Consiliul Concurenţei monitorizează constant evoluţia preţurilor la produsele alimentare, în special pentru cele de bază, care fac parte din coşul de consum. De la începutul pandemiei de coronavirus, autoritatea a cerut periodic companiilor date pentru diferite produse de bază, pentru a identifica eventualele înţelegeri între firme pentru a creşte artificial preţurile“, spun reprezentanţii Consiliului Concurenţei.
Un coş de cumpărături ce cuprinde unele dintre principalele alimente consumate în mod constant de români costa, în medie, în august 2022, în marile reţele de supermarketuri, hipermarketuri şi discount, 170 de lei.
Preţul este cu 9,2% mai mare decât în martie 2022, prima lună ce a marcat începutul războiului ruso-ucrainean şi totodată galopul preţurilor.
Faţă de martie 2020, începutul pandemiei şi perioada considerată de mulţi drept cea cu cele mai mici preţuri, valoarea coşului mediu a crescut cu aproape 20%.