Puțini șoferi știu semnificația acestui indicator. Ce înseamnă, de fapt

Orice posesor de permis trebuie de conducere să cunoască foarte bine semnificația indicatoarelor și a marcajelor rutiere, astfel încât să circule în siguranță pe drumurile publice. Cu toate acestea, există șoferi care nu cunosc foarte bine semnele de circulație, lucru care îi poate pune în pericol atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic.
Atunci când călătoriți în străinătate cu mașina, trebuie să fiți de două ori mai atent, căci indicatoarele rutiere s-ar putea să difere față de cele din România. Principalele diferențe dintre indicatoarele rutiere constau în: detaliile designului grafic, semnificații de reglementare locală, cromatica indicatoarelor de orientare și informare, versiuni lingvistice locale (uneori bilingve).
Puțini șoferi știu semnificația acestui indicator. Ce înseamnă, de fapt
În țările din Europa, indicatoarele rutiere seamănă foarte mult, iar asta se datorează Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena, din 1968, România fiind și ea semnatara acestui tratat.
Există multe semne de circulație pe care șoferii le întâlnesc mai rar și a căror semnificație nu o cunosc. Un astfel de caz este și cel al indicatorului de mai jos, pe care, cel mai probabil, îl veți găsi mai mult în străinătate. Croația este una dintre țările unde îl veți vedea frecvent. Dar știți ce înseamnă?
Ei bine, de acest marcaj rutier ar trebui să țină cont atât șoferii, care pot circula pe porțiunea de drum care urmează, cât și pietonii, care trebuie să aibă mai multă grijă. Acesta indică “sfârșitul zonei pietonale”.
Acesta există și în România, însă cu o grafică puțin diferită și cu explicații clare.
Rolul indicatoarelor de circulație
Indicatoarele rutiere au rolul, încă de la apariția primelor automobile, de a dirija circulația pe drumurile publice pentru evitarea accidentelor rutiere.
Din acest motiv, orice șofer trebuie să fie la curent cu semnificația lor și să le respecte ori de câte ori le întâlnește în trafic.
În legislația rutieră, ce reglementează traficul auto pe drumurile publice, indicatoarele rutiere au dedicat un capitol special.
Toți participanții la trafic trebuie să le cunoască și, mai ales, să se conformeze acestora.
Nerespectarea semnificației lor, de către șoferi, se sancționează cu amenzi de circulație, puncte de penalizare sau chiar cu suspendarea permisului de conducere pe anumite perioade.
Conform legii, indicatoarele rutiere au forme și culori diferite, în funcție de semnificația fiecăruia.
Acestea sunt împărțite în mai multe categorii. Există indicatoare de avertizare, de prioritate, de interzicere sau restricție, de obligare, de orientare, de informare, de informare turistică și panouri adiționale, conform Pro Motor.