Ți-ai găsit mașina lovită în parcare? Ce trebuie să faci și ce riscă șoferii care fug
Ți-ai găsit mașina lovită în parcare? Iată ce trebuie să faci în această situație și ce riscă șoferii care fug. Dacă locuiești într-un oraș aglomerat, sunt mari șanse să fii tu unul dintre ghinioniștii care își găsesc autovehiculul avariat în parcare.
În 2021, aproape 10.000 de bucureșteni au mers la poliție să depună plângere că au găsit mașina lovită, iar autorul s-a făcut nevăzut. Iar fenomenul este în creștere. Ce se întâmplă în astfel de situații?
Ți-ai găsit mașina lovită în parcare? Iată ce trebuie să faci
Dacă cel vinovat de lovirea mașinii tale „a uitat” să îți lase în geam datele sale de contact, înarmează-te cu răbdare, căci ai de umblat, iar prinderea fătpașului nu este întotdeauna garantată.
Dacă ți-ai găsit autovehiculul lovit în parcare și nu-l declari, s-ar putea ca tot tu să ai probleme, deși tu ești cel păgubit. Așadar, ține cont de faptul că raportarea unui astfel de incident se face în cel mult 24 de ore de la constatare.
În caz contrar, riști să rămâi și cu mașina lovită, și cu permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 30 de zile. Excepția de la regulă o reprezintă cazurile în care ai fost plecat din localitate și ai constatat prea târziu avariile produse.
Ce riscă șoferii care fug?
Lovesc și fug – asta este o practică extrem de întâlnită în parcările din București. Agresorii fug, iar șoferii rămân cu buza umflată. De cele mai multe ori, și fără bani în buzunare pentru că trebuie să-și repare singuri mașinile, mai ales că Poliția nu dă de făptași.
Numărul celor care își găsesc mașinile lovite în parcare este mult mai mare în realitate. Mulți nu merg la poliție, tocmai pentru că sunt sceptici, și caută autorii pe internet.
Citește și: Camerele de bord, inutile pentru șoferi. Polițiștii nu pot da amenzi în baza înregistrărilor din trafic
Mulți postează fotografii cu lovitura și cu locația, iar alții, ceva mai norocoși au reușit să facă rost de imagini de pe camerele de supraveghere în speranța că așa vor găsi mai repede vinovatul.
“Avem undeva la 8.000 de accidente în 2020. În 2021, aceste accidente au crescut cu 9.500 de sesizări în acest sens. Invocă fel și fel de motive… „Nu mi-am dat seama”, „Este o avarie minoră”… sau spun că „N-am crezut că pentru asemenea avarie trebuie să vin la poliție”, dar legea spune clar că pentru orice tamponare trebuie să vii la poliție în 24 de ore, sau să închei o înțelegere amiabilă, dacă dau de celălalt șofer la fața locului”, a declarat Cristian Iana, șef Birou Accidente Ușoare București, potrivit Digi24.
Șoferii care nu raportează la poliție că au lovit un autoturism în termen de 24 de ore sunt sancționați și cu 590 de lei.