Camerele de bord, inutile pentru șoferi. Polițiștii nu pot da amenzi în baza înregistrărilor din trafic
Camerele de bord, inutile pentru șoferi. Polițiștii nu pot da amenzi în baza înregistrărilor din trafic. Parlamentul a respins definitiv această lege.
Mii de șoferi și-au achiziționat camere de bord pentru a avea o dovadă în cazul în care li se întâmplă ceva în trafic. Doar că înregistrările au devenit inutile după ce parlamentarii au respins definitiv legea care le permitea agenților de la Rutieră să dea amenzi în baza lor.
Mai precis, imaginile filmate în trafic de camerele instalate pe bordul mașinilor nu vor mai putea fi folosite ca bază pentru sancțiuni contravenționale.
Camerele de bord, inutile pentru șoferi!
Noul Cod Rutier, ce intră în vigoare pe 27 februarie 2022, vine cu pedepse aspre pentru șoferii agresivi în trafic, doar că legea devine aproape nulă, având în vedere că înregistrările din trafic nu sunt valabile. Șoferii pot fi amendați pentru comportament agresiv doar dacă polițistul constată direct fapta.
Parlamentarii au respins această lege motivând că nu pot verifica dacă înregistrarea este autentică, iar sesizările venite din partea șoferilor sunt subiective.
”Sesizările venite din partea participanților la trafic pot să conțină un grad mare de subiectivism, să aibă un substrat vindicativ. Nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu ușurință alterarea unor înregistrări video. Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premiza sancționării abuzive și nelegale în contextul în care polițiștii rutieri nu dețin atribuții ori competențe în certificarea veridicității acestor înregistrări video”, se arată în motivarea parlamentarilor, potrivit Digi24.
Spre exemplu, șoferul microbuzului care a pus în pericol mai mulți copii pe un drum din Caraș-Severin nu ar fi putut fi amendat doar în baza imaginilor care vorbesc de la sine: șoferul a fost filmat în timp ce trăgea după mașină șase sănii cu adolescenți și copii.
Citește și: Bolile care te lasă fără permis. Ce prevede Codul Rutier 2022
Juriștii sunt de părere că a da posibilitatea oricui să facă dreptate în trafic poate deschide portițe spre alte abuzuri.
În prezent, polițiștii se folosesc de filmări doar în cazul în care ele au fost făcute cu dispozitive omologate.