Schimbare proprietar auto. Cum se face și de ce acte ai nevoie

Schimbare propietar auto, o procedură peste care nu ai cum să sari atunci când cumperi o mașină second-hand. Iată cum se face, dar și care sunt actele de care ai nevoie.
Noul proprietar are obligația de a înmatricula mașina, o procedură destul de simplă, în cel mult 90 de zile de la momentul dobândirii dreptului de proprietate asupra mașinii.
Schimbare propietar auto
Noua înmatriculare se face în baza plăcuțelor de înmatriculare ale mașinii ce pot fi schimbate și a datelor de identificare ale proprietarului. Noile date vor fi înscrise in Registrul Național de Evidenta a Permiselor de Conducere si a Vehiculelor Inmatriculate constituit de DRPCIV, dar și pe cartea de identitate a mașinii. Acesta este momentul în care fostul proprietar al vehiculului pierde dreptul de titular.
Primul pas pe care trebuie să-l faci după ce ai cumpărat mașina este să mergi la direcția locală de taxe și impozite de care aparții și să o declari în vederea impozitării, în maxim 30 de zile. Altfel, riști o amendă serioasă.
Cei fi nevoit să faci apoi o asigurare RCA în vederea înmatriculării după numărul de șasiu și să plătești taxa pentru certificatul de înmatriculare auto. Aceasta poate fi făcută atât online, cât și la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului sau la DRPCIV.
Cu un dosar destul de stufos, poți merge la Serviciu de Înmatriculări auto, unde va mai trebui să plătești o taxa pentru numerele de înmatriculare: 85 de lei pentru număr preferențial, 40 pentru cel aleatoriu.
Citește și: Cea mai periculoasă șosea din România. Zeci de oameni au murit în accidente rutiere
Acte necesare pentru înmatriculare
Iată care sunt documentele de care ai nevoie pentru schimbarea proprietarului mașinii și înmatricularea auto:
- Cererea de înmatriculare: tipizatul este gratuit şi se poate descărca online sau obţine de la DRPCIV.
- Fişa de înmatriculare a vehiculului: se poate descărca online. În Bucureşti, aceasta nu se mai solicită nici pentru persoane fizice, nici pentru persoane juridice. În locul acestuia se foloseşte Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.
- Cartea de identitate a vehiculului (CIV) – original şi copie.
- Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate, în original. ITP-ul trebuie să fie în termenul de valabilitate.
- Documentul care atestă dreptul de proprietate, în original şi în copie. Trebuie ştampilat de ambele organe fiscale, al vânzătorului şi al cumpărătorului. În cazul maşinilor care au mai fost înmatriculate se completează Contractul de înstrăinare-dobândire a unui mijloc de transport.
- Actul de identitate al solicitantului (original şi copie).
- Asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pe numele noului proprietar (copie).
- Dovada de plată a contravalorii certificatului de înmatriculare. Se poate plăti pe loc.
- Plăcuţele cu numărul de înmatriculare vechi.
În cazul mașinilor aduse din străinătate sau în cazul persoanelor juridice, mai trebuie să aveți și:
- Certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Român (RAR) – numai în cazul unui autoturism adus din străinătate.
- Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele de tranzit sau dovada că maşina a fost adusă pe platformă (în cazul maşinilor aduse din străinătate).
- Dovada plăţii TVA pentru maşinile aduse din UE, în cazul în care autoturismul va fi înmatriculat de o firmă neplătitoare de TVA sau de o persoană fizică. Formularul se numeşte ”Certificat privind atestarea plăţii TVA în cazul achiziţiilor intracomunitare de mijloace de transport”.
- Copie după certificatul de înregistrare a societăţii – pentru persoane juridice.
- Împuternicire/delegaţie – este necesară chiar dacă actele sunt depuse de asociatul unic al societăţii.