Taxa pașaport 2023. Cât costă și unde o plătești?
Pentru a putea ajunge în țările membre UE cetățenii români pot intra doar cu actul de identitate, însă, în momentul în care vei călători într-o țară care nu este membră a Uniunii Europene este nevoie de pașaport.
Este de ținut minte faptul că Marea Britanie a ieșit oficial din UE la 1 ianuarie 2021, iar românii mai pot călători doar cu paşaportul.
Însă, cât costă să faci un pașaport în 2023? Taxele pentru pașaport pot varia în funcție de tipul pașaportului, dar și de vârstă.
Potrivit Direcției Generale de Pașapoarte, taxele pentru de pașaportul simplu în 2023 sunt următoarele:
- Paşaportul simplu electronic (biometric):
258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani.
234 lei – pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani.
- Pașaportul simplu temporar:
96 lei – indiferent de vârstă.
Începând cu 7 septembrie 2020, taxa pentru eliberarea pașaportului se poate achita: la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank; online, prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro.
Trebuie să știi că indiferent de metoda de plată aleasă, documentul de plată trebuie să conțină numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare, tipul pașaportului solicitat, contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare suma plătită, potrivit pasapoarte.mai.gov.ro.
Pentru a putea depune actele pentru pașaport rapid și pentru a evita statul la cozi, îți poți face, foarte simplu, programare online pe https://www.epasapoarte.ro/.
Unde se depun actele pentru solicitarea unui pașaport
Pentru a obține un pașaport te poți adresa oricărui serviciu public comunitar de paşapoarte în România, iar în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.
Pașaportul simplu electronic se poate ridica, la cerere, de la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte sau oficiu consular/misiune diplomatică, al/a României în străinătate.
Paşaportul simplu temporar se ridică în ţară, de la serviciul public comunitar de paşapoarte, iar în străinătate, de la misiunea diplomatică sau oficiul consular, ale României, unde s-a depus cererea.