Sfânta Maria Mică 2023. Ce este complet interzis să faci pe 8 septembrie, când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului
Sfânta Maria Mică 2023. Ce este complet interzis să faci pe 8 septembrie, când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? Pe data de 8 septembrie, credincioșii prăznuiesc sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică.
În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate.
“Biserica Ortodoxă o cinsteşte cum se cuvine pe Maica Domnului. Aceasta este pomenită la fiecare slujbă prin rugăciuni, cântări religioase, acatiste sau paraclise. Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră”, spune părintele Nicuşor Dascălu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.
Ce este complet interzis să faci pe 8 septembrie
Pe 8 septembrie, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.
De asemenea, este complet interzis să aprinzi focul în casă, chiar dacă este frig, pentru că vei atrage boala şi ghinionul. Femeile nu au voie să coasă ori să spele rufe. Bărbaţii, în schimb, nu au voie decât să dea mâncare şi apă la păsările şi animalele din curte.
Nu se face treabă nici pe 9 septembrie. De altfel, pe 9 septembrie este marcată ziua părinţilor Maicii Domnului, şi anume Ioachim şi Ana.
Totodată, începând cu data de 8 septembrie nu se mai culeg plante medicinale, deoarece se consideră că nu mai au putere vindecătoare.
O altă superstiţie spune că cei care mănâncă bucate gătite la foc în aceste zile au şansa de a atrage asupra lor boli care îi pocesc.
Sfânta Maria Mică 2023. Ce trebuie să faci de Nașterea Maicii Domnului
Potrivit credinţei populare, în această zi rândunelele îşi pregătesc călătoria spre ţările calde. De asemenea, gâzele şi reptilele se retrag în pământ. Tot pe 8 septembrie se deschide sezonul la culesul viilor. Se bat nucii pentru a avea rod bogat şi anul viitor. Se jupoaie coaja ulmilor şi se dă startul târgurilor şi iarmaroacelor de toamnă.
În popor, se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii. Și rugile femeilor însărcinate sunt ascultate. De asemenea, cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului.
Pe vremuri, de Sfânta Maria Mică, bunicile aprindeau o candelă, pentru a preamări numele Maicii Domnului, dar şi pentru a alunga spiritele rele. Totodată, se rugau pentru a rămâne însărcinate, apoi pentru a naşte un copil sănătos. De altfel, Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor. Nu uitau nici de sufletele celor morți și dădeau de pomană struguri şi prune pentru cei plecați în lumea de dincolo.