Locul neștiut din România unde oamenii ajung la vârste uluitoare, la fel ca în ”zonele albastre” din lume
Știai că și în România există un loc unde oamenii traiesc mult și bine, exact ca în ”zonele albastre” de pe planetă? Potrivit studiilor recente, cei mai longevivi oameni din lume trăiesc în anumite zone din Italia, Grecia, California, Japonia și Costa Rica, arată studiile din ultimul timp.
Longevitatea este definită nu doar prin vârsta înaintată, ci și prin calitatea vieții la acea vârstă. Studiile arată că în comunitățile mici, unde ritmul vieții este mai lent și interacțiunile sociale sunt mai strânse, locuitorii tind să trăiască mai mult și mai sănătos.
Specialiștii vorbesc despre comunități relativ mici, cu câteva sute de locuitori, dar care se remarcă atât prin numărul impresionant de ani pe care îl ating cu ușurință, cât și prin modul în care se bucură de bătrâneți sănătoase și fericite.
Pe lângă locurile cunoscute din Jaopnia, Italia ori Grecia, și în România există o localitate în care oamenii trăiesc mai mult. Localitatea Pardoși din județul Buzău este un loc plin de magie, care se înscrie într-un tipar similar cu anumite localități din celebrele „zone albastre” de pe glob: Ogimi din Okinawa, Japonia, Campodimele din Sardinia, Italia, și satul Christos Raches din Ikaria, Grecia.
Locul neștiut din România unde oamenii ajung la vârste uluitoare
Povestea Pardoși este mai puțin cunoscută, acesta cunoscând o depopulare masivă, începând cu anii 1977 și 1981, după alunecările de teren care au determinat relocarea multor locuitori. Astfel, de la o populație de peste 3.000 de oameni, în prezent, în Pardoși mai sunt 315 locuitori. Însă, cei care au rămas continuă să trăiască în același ritm și cu aceleași valori care au definit comunitatea de generații întregi.
Locuitorii din Pardoși au învățat să trăiască mult și sănătos, păstrând un stil de viață tradițional bazat pe activități fizice zilnice și alimentație naturală.
Aproximativ 70% dintre locuitorii din Pardoși au peste 80 de ani, un procent remarcabil care reflectă o combinație de factori genetici, stil de viață și mediu.