Tradiții de nuntă în România. Ce trebuie să facă mireasa înainte de a pleca de acasă
În tradiția românească, există mai multe obiceiuri și tradiții asociate nunții. Întreaga sărbătoare este presărată cu numeroase tradiții și obiceiuri, multe dintre aceste păstrate din strămoși.
Nunțile tradiționale din Romania se desfășoară după reguli stricte, însă, în zilele noastre, tot mai puțni tineri aleg să respecte tradițiile.
Însă, dacă tinerii aleg să respecte vechile tradiții, atunci sunt câteva lucruri de care trebuie să se țină cont. De exemplu, mirele începe ziua nunții acasă, alături de prieteni, naș și cavalerul de onoare. Aceștia îl pregătesc pe viitorul soț pentru nuntă. La sfârșitul obiceiului de gătire a mirelui, nașul îi va pune bani în piept la mire, preum și floarea de cununie.
La casa miresei, pregătirile încep și devreme, domnișoarele de onoare și mama pregătind viitoarea soție pentru nuntă. O ajută să se îmbrace și apoi nașa îi pune un voal pe cap. Abia după aceea, mirele își poate vedea mireasa. În unele zone rurale, există obiceiul ca mireasa să stea ascunsă, iar mirele să fie testat prin oferirea unei alte mirese. Uneori, mireasa falsă este o bătrână sau un bărbat deghizat în femeie, spre amuzamentul tuturor.
Ce trebuie să facă mireasa înainte de a pleca de acasă
Înainte de a ieși din casa miresei, nașa și mama rup peste capul miresei un colac tradițional si dau bucăți din acesta, invitaților. Se spune că această scurtă ceremonie aduce noroc cuplului fericit, precum și tuturor celor care mănâncă din colac.
În alte zone ale țării, cum r fi Moldova, în calea tinerilor căsătoriți se toarnă apă, iar în vasul din care se toarnă apă, mirii trebuie să pună în schimb, niște bănuți.
De asemenea, la un moment dat, spre finalul petrecerii de nuntă, nașa ia voalul peste capul miresei și îl înlocuiește cu o eșarfă ori cu un batic. Schimbarea simbolizează transformarea miresei dintr-o fată într-o femeie căsătorită.
Mireasa care își aruncă buchetul este o altă tradiție. Se spune că cea care va prinde buchetul va fi următoarea care se va căsători.
Printre tradițiile de la nuntă se numără și răpirea miresei. La un moment dat în timpul petrecerii, de obicei în jurul miezului nopții, un grup de invitați, de obicei bărbați, sau cavaleri de onoare, răpesc mireasa. Aceștia vor fi răscumpărați de către mire.
Acestea sunt doar câteva exemple de tradiții și obiceiuri asociate pregătirii miresei înainte de plecarea de acasă în ziua nunții în tradiția românească. Este important de menționat că tradițiile pot varia în funcție de regiune și de preferințele familiei și ale miresei.