Românii trebuie să știe asta! Când se scrie „va” și „v-a”?

Ortogramele sunt un model de scriere corectă, în conformitate cu regulile gramaticale, ce fac parte din aria de morfologie a gramaticii. La baza acestui cuvânt se află termenul grecesc orto, care înseamnă drept, corect, normal.
Ortogramele se studiază în programa școlară începând cu clasa a II-a, la Comunicare în limba română, când este urmărită folosirea convențiilor limbajului scris.
Este necesar să stăpânim scrierea corectă în limba pe care o vorbim, să însușim temeinic noțiunile referitoare la ortograme și să le utilizăm corect în comunicarea scrisă.
Limba română are numeroase ortograme, însă, nu toți românii știu să scrie corect. În materialul următor, românii vor afla când se scrie „va” și „v-a”.
Așadar, potrivit normelor gramaticale actuale, se scrie v-a deoarece cratima marchează rostirea într-o singură silabă a două părți de vorbire diferite: ”v” – pronume personal, forma neaccentuată, pers. a II-a, pl., ”a” – verb auxiliar, pers. a III-a, sg.
”El v-a spus că trebuie să mergeți în vizită la bunici, dar nu l-ați ascultat.”
Înaă, se va scrie va atunci când este verbul auxiliar (pers. a III-a, sg.) care ajută la formarea timpului viitor.
”Ștefania va merge cu noi la mare.”
Ce sunt ortogramele: sau și s-au
Sau este o conjuncție, adică o parte de vorbire care leagă cuvinte sau propoziții. Se scrie legat atunci când are semnificație de „ori”.
”Îți place să mănânci prăjituri de casă sau prăjituri cumpărate?”
”Săptămâna viitoare putem pleca în Delta Dunării sau pe litoral.”
Pe de altă parte, s-au nu poate fi înlocuit cu un cuvânt. Cratima unește două părți de vorbire diferite: s, pronume reflexiv la persoana a III-a plural, și au este verb auxiliar care ajută la formarea timpului perfect compus, conjugat la persoana a III-a plural.
”Mirela și Radu s-au pregătit temeinic pentru evaluarea finală.”
”S-au scris numeroase cărți pe tema copilăriei la sat.”