Mâncarea de insecte, pe raftul supermarketurilor din România! Clienții trebuie să fie atenți la etichetele produselor alimentare

Mâncarea de insecte este deja prezentă pe raftul supermarketurilor din România! Multe produse din magazine conțin insecte, dar denumirea este „codată”, iar românii nu știu cum să deosebească alimentele care conțin insecte de cele care nu au. Denumirile specifice ale insectelor care trebuie să apară pe etichete sunt „Acheta domesticus” sau „Tenebrio molitor.” Producătorii sunt obligați să informeze consumatorii despre prezența acestor ingrediente la produsele din supermarketuri. Clienții trebuie să fie atenți la etichetele produselor alimentare.
Mâncarea de insecte, pe raftul supermarketurilor din România!
Mulți români mănâncă produse alimentare care conțin insecte, însă nu știu asta. Clienții nu știu că aceste produse sunt uneori „camuflate” la raft. Pentru a verifica ușor dacă un produs conține insecte, consumatorii trebuie să citească atent lista ingredientelor. În Uniunea Europeană, există anumite denumiri care indică prezența insectelor în produsele alimentare. Legea prevede că toate ingredientele alimentare trebuie să fie clar indicate pe ambalaj, inclusiv insectele utilizate ca ingrediente. Unii producători promovează folosirea insectelor ca o sursă sustenabilă de proteine pentru corpul uman.
De exemplu, „Acheta domesticus” (greier de casă) și „Tenebrio molitor” (vierme de făină) sunt termeni care trebuie să apară dacă aceste gâze se află în compoziția produsului. Căutând pe etichetele produselor alimentare termenii precum E120 (Carmin, colorant obținut din coșenilă, o specie de insecte), Acheta domesticus (greiere de casă), Alphitobius diaperinus (larva gândacului de bălegar), sau Locusta migratoria (lăcustă migratoare), consumatorii pot identifica cu ușurință dacă produsul conține insecte.
Unele produse pot conține mențiuni precum „poate conține insecte” sau indicații legate de alergeni, iar acest lucru trebuie să fie specificat pe etichetă, mai ales dacă sunt folosite insecte în ingrediente. Românii trebuie să știe care sunt produsele care pot conține insecte, și anume produse din făină (biscuiți, pâine, paste), batoane proteice și alimente fitness, snacks-uri și chipsuri, produse din carne și alternative vegetale.
O noutate pentru cetățenii UE, inclusiv pentru cei din România, este aceea că începând cu luna februarie 2025, pudra din viermi galbeni de făină poate fi vândută ca aliment pe rafturile supermarketurilor. Comisia Europeană consideră că oamenii sunt liberi să aleagă dacă vor să mănânce insecte sau nu. Din acest motiv, producătorii sunt obligați să scrie clar pe ambalajele produselor alimentare dacă ele conțin sau nu insecte.
Se scumpește produsul nelipsit de pe mesele românilor
Românii au parte și de o veste proastă. Pâinea, produsul indispensabil pentru români, se va scumpi din nou. Prețul la pâine și la alte produse de panificație va crește cu cel puțin 10%. Această creștere a prețurilor afectează semnificativ consumatorii, mai ales că pâinea este alimentul de bază pentru români. Scumpirile la produsele de panificație sunt deja vizibile în prețurile afișate la raft. De exemplu, într-un supermarket, o pâine de 800 de grame, care anul trecut costa 7,50 lei, depășește acum 8,20 lei.
Scumpirile se vor manifesta și în alte sectoare ale industriei alimentare, iar producătorii avertizează că prețurile ar putea continua să crească dacă vor exista noi presiuni fiscale sau majorări de costuri. Cert este că prețul la pâine va crește semnificativ în perioada următoare, alături de alte produse alimentare. Scumpiri la alimente au fost înregistrate încă din luna ianuarie 2025.
Pe lângă valul de scumpiri, românii vor putea cumpăra de la supermarket noi produse. Este vorba despre alimentele care conțin insecte. Cumpărătorii trebuie să fie atenți la etichetele produselor pentru a ști exact ce conține fiecare aliment achiziționat.