Plajele sălbatice, luate cu asalt de turiști. Ce trebuie să știi dacă mergi la Vadu
Românii au luat cu asalt litoralul românesc. Restricțiile impuse din cauza pandemiei de coronavirus i-a făcut pe mulți să renunțe la vacanțele în străinătate în detrimentul celor de la noi din țară.
Stațiunile de pe tot litoralul Mării Negre a fost pline ochi în weekendurile de după 15 iunie, o dată lansarea unui noi set de măsuri de relaxare. Este nevoie să redescoperim România pentru a încuraja economia, afectată puternic de criza COVID, însă există și exemple de așa nu.
România încă se poate lăuda cu câteva plaje sălbatice, frecventate până nu demult doar de cei care căutau doar soare și mare. Plajele Vadu, Corbu, Tuzla sau Gura Portiței sunt acele oaze de liniște, perfecte pentru o escapadă cu cortul în mijlocul naturii.
Citește aici mai multe despre plaja Tuzla, denumită și sărăria de pe litoralul românesc.
10.000 de turiști pe plajele sălbatice din Rezervaţia Delta Dunării
S-ar putea ca liniștea oferită de aceste locuri să devină o amintire. În penultimul weekend în luna iunie, peste 10.000 de turiști, cu 4.000 de mașini, au fost în weekend pe plajele sălbatice din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Distracția lor a lăsat însă urme adânci în zonele protejate: vegetație distrusă, campare pe plajă. Inspectorii au găsit inclusiv o firmă care închiria ATV-uri pentru plimbări pe plajă, lucru interzis.
„În acest weekend plajele sălbatice de la Vadu, Corbu și Capul Midia, din perimetrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, au fost luate cu asalt de către turiști. Astfel, pe plaja Vadu au fost estimați în fiecare zi din weekend peste 8.000 de turiști cu 3.000 de mașini, pe plaja Corbu, 1.700 de turiști și 480 mașini, iar pe plaja Midia 320 de turiști și 150 mașini.
Din păcate, mulți dintre aceștia nu au respectat regulile de acces într-o arie protejată, astfel, sute de turiști au călcat cu mașinile și rulotele vegetația existentă în habitatele de interes comunitar și au campat pe plajă. Pentru aceste fapte, inspectorii ecologi au dat avertismente și au aplicat amenzi”, se arată pe pagina de Facebook a Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.
Ce trebuie să știi dacă mergi la Vadu
Zonele costiere naturale Vadu și Corbu „fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au statut de “Site Natura 2000”, incluzând habitate specifice și specii de interes conservativ deosebit de valoroase la nivel european și mondial.
Dacă te gândești să mergi într-unul dintre aceste locuri, trebuie să știi câteva lucruri importante, dacă nu vrei să te trezești cu o amendă.
În primul rând, aici nu vei găsi cazare, restaurante sau baruri pe plajă. Nici măcar magazine în apropiere. Ești tu cu natura și cu ceilalți colegi de “camping”. Din bagaj nu ar trebui să îți lipsească o umbrelă, căci te vei topi la soare în timpul amiezei, o lanternă, apă și saci de gunoi. Vei găsi totuși oameni prietenoși și câteva cherhanale unde te poți bucura de preparatele din pește.
Camparea este interzisă pe plajă, începând cu 2016. Pentru a respecta legea, ar trebui să capezi dincolo de digul cu plante ocrotite de lege, însă o simplă plimbare îți va arăta că turiștii nu prea țin cont de această regulă.
Obligatoriu este însă permisul de acces în rezervație. 5 lei de persoană/zi (sau 15 lei de persoană pentru o săptămână, respectiv 30 de lei de persoană pe an), 10 lei de mașină/zi (sau 100 de lei de autovehicul/an). Partea bună este că se poate plăti și online.
Experiența merită însă trăită din plin, iar dacă mergi o dată, te vei îndrăgosti iremediabil de acest loc. Apa turcoaz, scocile ce acoperă nisipul fin, briza mării și liniștea naturii, toate te vor face să te reîntorci aici.