Plaja Tuzla, sărăria de pe litoralul românesc
Dacă îți dorești un loc la malul Mării Negre unde să te relaxezi cu adevărat, unde să te bucuri de apă, soare și nisip, atunci Tuzla este locul ideal. Plaja cu apă turcoaz a României este încă un loc virgin, cu apă curată, vegetație, stânci și barăci de pescari.
La Tuzla nu ai șezlong si nici cocktail cu umbreluță, dar nu pentru asta mergi aici, ci pentru liniște și natură, departe de zumzetul mulțimii. Aici vei găsi aici corturi și rulote, pescari primi tori, preparate din pește și multă relaxare.
Plaja este destul de îngustă față de cele de pe litoralul românesc, iar apa se adâncește repejor. Culoarea este însă incredibilă. Nuanțele verzulii se îmbină armonios cu cele turcoaz, mereu diferit, oferind un alt spectacol.
Oamenii din toate colțurile țării vin aici pentru murmurul valurilor și liniștea locului. Mai exact, oaza de liniște atrage anual aproximativ 3.000 de turiști, iar satenii îi întâmpină cu brațele deschise și îi îmbie cu pește proaspăt.
Citește și: Cinci locuri neștiute din România. Trebuie să le vizitezi măcăr o dată în viață
Cum ajungi la plaja Tuzla
Localitatea Tuzla își trage numele de la cuvantul turcesc “sărărie”, așa că putem spune fără greșeală că acest loc este “sărăria litoralului românesc”. Aici veți găsi și cel mai vechi far de pe litoral, construit la 1900.
Cu siguranță ai mai trecut prin Tuzla în drumul spre ale stațiuni de pe litoral. Nebăgată în seamă de mulți, plaja de aici este o adevărată perlă a litoralului. Ajungi ușor cu mașina, fiind situată la jumătatea distanței de 44 de kilometri dintre Constanța și Mangalia, pe DN39. Nu ne puerdem în detalii, căci orice aplicație de pe smartphone te va duce acolo.
Până să zărești marea, mergi câteva minunte bune pe drumul recent asfaltat, însă ca să ajungi la apă există două opțiuni: fie lași mașina sus, la buza falezei, fie te aventurezi spre plaja sălbatică. Panta este destul de abruptă și strâmtă. așa că ai grijă!
Unde stai și ce mănânci în Tuzla
Dacă mergi în plin sezon și vrei să fii singur pe plajă, s-ar putea să fii dezamăgit. Este un loc din ce în ce mai curtat de turiști, dar cu siguranță vor fi mult mai puțini decât în celelalte stațiuni. Toți vin pentru mare, astfel că te poți bucura de tot ce îți oferă plaja chiar și cu vecini în jur. Nu vei auzi vânzători de gogoși sau porumb. Umbrela nu trebuie să îți lipsească din geantă, căci nu vei găsi un colț de umbră ca să te răcorești. Pentru 10 lei însă poți închiria una din stuf.
Deși este o plajă sălbatică, pescarii au ridicat foișoare din stuf și lemn. Peștele este preparatul tradițional, însă veți găsi și ciorbe, salate sau dulciuri orientale.
Dacă nu vrei să dormi la cort, sătenii sunt bucuroși să te găzduiască pentru câteva sute de lei pe noapte. Poți înopta și la pensiunile din zonă, fiind un loc potrivit și pentru familiile cu copii care nu au prea multe pretenții.