Legea asociațiilor de proprietari a fost modificată. Cine este scutit de plata întreținerii
Legea asociațiilor de proprietari a fost modificată. Senatul a adoptat propunerea care scutește plata întreținerii pentru copiii mai mici de trei.
Au fost înregistrate 134 voturi pentru şi un vot împotrivă. Propunerea urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, care este for decizional.
Legea asociațiilor de proprietari a fost modificată
Deputatul liberal Florin Roman este inițiatorul legii. În expunerea de motive a proiectului legislativ a explicat că „plata întreţinerii casei scării unui bloc este achitată de părinţi, iar copilul nu poate folosi liftul singur, nu poate utiliza lumina electrică de pe holuri decât în prezenţa părinţilor sau a unui adult”.
Acesta susține că în loc să plătească întreținerea pentru copii, acești bani ar putea fi folosiți pentru îngrijirea acestuia.
„Cheltuielile alocate fiecărui copil în vârstă mai mică de trei ani pentru întreţinerea blocului pot fi folosite de părinţi mai bine pentru costurile creşterii acestor copii”, a transmis Florin Roman, potrivit Agerpres.
Senatul a admis propunerea legislativ, însă Camera Deputaților este cea care va avea votul decisiv.
„Copiii până la împlinirea vârstei de trei ani sunt exceptaţi de la plata cheltuielilor repartizate după numărul de persoane”, prevede proiectul de act normativ amendat de Comisia pentru administraţie publică a Senatului.
Citește și: Ce este fondul de rulment. Cine trebuie să îl plătească și cum se calculează
Măsura nu este una nouă. Acesta a mai fost aplicată și în 2017 și 2018, anul care a apărut legislația aflată în vigoare și în prezent.
Cheltuileli întreținere bloc
Cheltuielile asociației de proprietari sunt prevăzute în Legea 196/2018.
(1) Cheltuielile asociației de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreținerea proprietății comune și cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii și care nu sunt facturate individual către proprietățile individuale.
(2( Cheltuielile asociațiilor de proprietari, în funcție de modul de calcul și de criteriile de repartizare pe proprietăți individuale, sunt următoarele:
a) cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfășoară activități în proprietăți individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcție de suprafața utilă a proprietății individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de altă natură.
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.
(4) Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligația de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renunțării la folosirea unei părți din proprietatea comună.
(5) Prin excepție de la prevederile alin. (4), în baza hotărârii adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin.