Ce este fondul de rulment. Cine trebuie să îl plătească și cum se calculează
Ce este fondul de rulment. Cu siguranță ai auzit de fondul de rulement dacă deții un apartament și chiar dacă stai în chirie. Îl plătești lunar, dar știi ce este sau cum se calculează?
Pe scurt, fondul de rulment reprezintă o plată lunară către Asociația de Proprietari, în vederea plăților către furnizori. Există diferență între fondul de rulment și reparații, care este stabilit anual. Fondul de rulment este obligatoriu, iar cel de reparații este opțional:
Ce este fondul de rulment și cum se calculează
Legea Asociațiilor de Proprietari a fost modificată în 2018 și a adus schimbări și în ceea ce privește fondul de rulment. Mai exact, proprietarii de locuințe sunt obligați să plătească fondul de rulment.
Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari, declara la acea vreme că aceasta obligativitate nu va face altceva decât să încurajeze restanțierii.
„A doua problemă a legii este că se impune obligatoriu un fond de rulment, ceea ce este o mare problemă și aici, pentru că acest fond, în trecut, a fost cauza fraudelor și incompetenței din partea administratorilor. Fondul a creat în trecut numai probleme, iar înainte era opțional, cum este și normal, adică să lași proprietarul să decidă dacă vrea să dea înainte un avans. Stabilind obligativitatea, tu nu faci decât să repeți greșelile, dându-i posibilitatea administratorului să folosească niște bani așa cum vrea el, încurajând și restanțierii să rămână restanți, pentru că acești bani pot fi folosiți pentru plata facturilor restante”, explică Opaina.
Fondul de rulment se calculează în funcție de numărul de persoane care locuiesc în imobil, de suprafața utilă a apartamentului și după natura serviciului facturat.
Ce spune legea despre fondul de rulment
Legea 196/2018 reglementează veniturile și cheltuielile asociației de proprietari, după cum urmează:
(1) În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime.
(2) Fondul de rulment se depune în contul curent al asociației de proprietari, menționat la art. 20 alin. (1).
(3) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată.
(4) Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
(5) Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.
Plătești fondul de rulment dacă ești chiriaș?
În lege nu este stipular acest lucru, dar de regulă, fondul de rulment este plătit de către proprietarul locuinței, însă această plată poate reveni și chiriașului, dacă prin contractul de închiriere este specificat acest lucru. Odată cu obligativitatea plății ca și chiriaș, ai dreptul de a participa și la formarea fondului de rulment.
Dacă în contractul de închiriere nu există clauze privind fondul de rulment și de reparații, atunci chiriașul trebuie să le plătească. Teoretic, proprietarii sau chiriașii ar trebui să primească o chitanță distinctă pentru fondul de rulment față de cea pentru întreținere.
Cerere de restituire a fondului de rulment
Fondul de rulment se poate restitui la cerere, însă doar în anumite condiții. Puteți completa o cerere de restituire a fondului de rulment în cazul schimbării domiciliului sau a dreptului de proprietate.
Fondul de rulment care apartțne unui proprietar nu poate fi folosit pentru alt proprietar în scopul plății unor facturi decât cu acordul acestuia.
Legea 196/2018, care se aplică proprietarilor, chiriașilor, asociațiilor de proprietari și asociatiilor de chiriași din condominii, prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru proprietarii care nu respectă noile reguli.