Cum trebuie să ai grijă de trandafiri în luna octombrie. Cu ce trebuie să îi stropești pentru ca aceștia să fie mereu înfloriți
Cum trebuie să ai grijă de trandafiri în luna octombrie. Cu ce trebuie să îi stropești pentru ca aceștia să fie mereu înfloriți?
Îngrijirea trandafirilor în luna octombrie este esențială pentru a-i proteja pe timp de iarnă și pentru a asigura o înflorire sănătoasă în sezonul următor. În această perioadă, accentul este pus pe pregătirea pentru iarnă și prevenirea bolilor.
Cum trebuie să ai grijă de trandafiri în luna octombrie
Iată ce trebuie să faci pentru ca trandafirii tăi să arate senzațional:
- La începutul lunii octombrie, poți face o tăiere ușoară a florilor trecute și a ramurilor bolnave sau deteriorate. Tăierile severe se fac, de obicei, primăvara, dar acum este bine să elimini părțile moarte sau prea slabe.
- Îndepărtează frunzele și resturile de vegetație din jurul trandafirilor pentru a preveni dezvoltarea bolilor.
- Opriți fertilizarea cu azot. În octombrie, nu mai este recomandat să folosești îngrășăminte bogate în azot, deoarece acestea stimulează creșterea vegetativă, ceea ce poate face plantele mai vulnerabile la îngheț. În schimb, poți aplica un îngrășământ bogat în potasiu, care ajută la întărirea ramurilor și pregătește planta pentru sezonul rece.
- Stropirea trandafirilor în octombrie este importantă pentru a preveni bolile și dăunătorii care ar putea afecta planta în lunile următoare. Zeama bordeleză este perfectă pentru trandafiri în luna octombrie, mai ales datorită conținutului ei de cupru. În plus, ea poate proteja trandafirii de anumite boli destul de comune care afectează florile.
- În funcție de zona ta climatică, este posibil să fie necesară împachetarea trandafirilor pentru protecție împotriva frigului extrem. În acest caz, poți folosi pânză de sac, folii speciale pentru grădinărit sau crengi de brad pentru a proteja trandafirii de vânturile puternice și de îngheț.
Cele mai frecvente probleme la trandafiri sunt:
Făinarea (oidium) – cauzată de o ciupercă ce provoacă un strat albicios pe frunze și muguri.
Pătarea neagră – o altă boală fungică ce determină apariția unor pete negre pe frunze.
Pentru a preveni aceste boli, folosește următoarele soluții de stropit: