Cum cureți bijuteriile de argint. Ce trebuie să folosești
La fel ca hainele, și bijuteriile se murdăresc și ajung să își piardă luciul după purtări repetate. Există, însă atât reguli de care trebuie să țineți cont pentru prevenirea oxidării bijuteriilor din argint, cât și metode simple prin care le puteți reda strălucirea chiar la voi acasă.
Spre deosebire de cele din aur, bijuteriile din argint necesită o atenție deosebită în ceea ce privește, în primul rând, depozitarea lor. Bijuteriile din aur nu se pătează, dar își pierd din luciu, iar cele din argint se pătează și trebuie curățate des.
Metode pentru curățarea bijuteriilor de argint
Apă și detergent de vase: curățarea bijuteriilor de argint poate fi realizată cu ajutorul unui amestec de apă caldă și detergent de vase (fără amoniac și fosfați). Aceasta este cea mai simplă metodă și prima care ar trebui încercată.
Apă cu sare: pune bijuteriile din argint în apă cu sare timp de 25 de minute, curăță-le cu o periuță și apoi șterge-le cu o cârpă moale.
Pastă de dinți: lasă la înmuiat bijuteriile timp de o jumătate de oră într-o soluție din pastă de dinți și apă, curăță-le cu o periuță moale și usucă-le, apoi, cu o cârpă fină.
Citește și: Cine a inventat becul? Thomas Edison sau Joseph Wilson Swan?
Bicarbonat de sodiu și apă: poți utiliza o pastă din apă și bicarbonat de sodiu, într-o cantitate mică pe bijuteriile de argint. Utilizează o lavetă pentru a lustrui ușor.
Bicarbonat de sodiu, sare, folie de aluminiu și apă fierbinte: acoperă o tavă pentru friptură din sticlă cu folie de aluminiu, așezând partea fără luciu a foliei în jos. Așază bijuteriile de argint pe folia de aluminiu și apoi toarnă apă fierbinte pe acestea până când sunt complet acoperite. Acum adaugă două linguri de sare și două linguri de bicarbonat de sodiu. Reacția chimică cauzează transferul urmelor de oxidare de pe bijuterii pe folia de aluminiu, în 5-10 minute.
Ulei de măsline și suc de lămâie: amestecă jumătate de cană de suc de lămâie cu o linguriță de ulei de măsline într-un recipient. Introdu o lavetă de microfibră în soluție, șterge și lustruiește argintul. Odată ce ai terminat, clătește cu apă și usucă-l.
Lămâie/oțet: ai nevoie de un castron cu zeamă de lămâie în care să scufunzi bijuteriile timp de jumătate de oră, clătește-le apoi cu apă călduță și șterge-le cu un prosop din bumbac.
Coajă de usturoi: pune coji de usturoi într-un vas cu apă pe foc și scufundă bijuteriile. Lasă-le să fiarbă împreuna până observi că argintul își recapătă culoarea.
Soluții din comerț: pune bijuteriile din argint în soluția cumpărată timp de 5 minute, scoate-le și clătește-le cu apă, apoi usucă-le cu un prosop.
În situația în care constați că bijuteriile tale nu se curăță eficient nici cu soluțiile special concepute pentru curățare, nici prin metodele clasice care-ti sunt la îndemână chiar la tine acasă, atunci este recomandat sa ceri sfatul unui bijutier.
Cum poți preveni deteriorarea bijuteriilor din argint
– depozitează bijuteriile în cutii speciale, eventual fiecare piesă în săculețul ei;
– evită să le porți atunci când faci duș;
– pentru că în urma contactului cu pH-ul pielii proprietățile metalelor prețioase se schimbă este bine să ștergi bijuteriile după fiecare purtare.