Câți bani primești dacă donezi sânge/plasmă. Poți dona după vaccin?
Câți bani primești dacă donezi sânge/plasmă. Iată care sunt beneficiile de care ai parte dacă decizi să faci asta, dar și care este diferența dintre donarea de sânge și cea de plasmă.
Actul donării de sânge este un act voluntar, care are mai multe beneficii. În primul rând, dacă decizi să faci acest lucru, vei salva mai multe vieți. Mai precis, dintr-o singură donare poți ajuta până la trei persoane.
Câți bani primești dacă donezi sânge/plasmă
Apoi, este extrem de benefic să faci acest lucru. Donarea regulată produce împrospătarea sângelui și întărirea sistemului imunitar, diminuarea riscului de boli cardiovasculare și chiar de cancer, conform unor studii medicale, de specialitate. Totodată, prin acest proces se reglează nivelul mărit al trigliceridelor și al colesterolului și arzi până la 650 de calorii.
Pe lângă aceste beneficii, donatorii sunt și remunerați pentru gestul lor. Potrivit dispozițiilor art. 11 din HG 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor și obligațiilor donatorilor de sânge, donatorul de sânge are dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare efectivă, următoarele:
- 7 tichete de masă pentru produse alimentare, eliberate de instituția de profil;
- o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariați; o zi scutire de frecvența, în ziua donării, în cazul elevilor, studenților și militarilor;
- decontarea cheltuielilor de transport în comun din ziua donării între localitatea de domiciliu/reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde își are sediul instituția la care se efectuează donarea de sânge; în cazul în care donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună.
Citește și: Persoanele cu grupa de sânge 0 ar putea avea un risc mai scăzut de infectare și de forme severe de Covid-19
Diferența dintre sânge și plasmă
Donarea de sânge presupune colectarea a 450 ml de sânge printr-o puncție venoasă. Întreaga procedură nu durează mai mult de 10 minute. Trebuie să știți că înainte de a dona sânge beneficiezi de un control medical și de câteva analize de sânge, prin care se verifică și hemoglobina, glicemia și hemoleucograma.
Cantitatea de sânge recoltată se reface cantitativ (ca volum) în cateva ore, iar calitativ (componente sanguine) în 2 săptămâni. Intervalul minim dintre donările de sânge total este de 8 săptămâni. Numărul de donări permise pe an este de 4 pentru femei și 5 pentru bărbați, potrivit bioclinica.ro.
În cazul donării de plasmă, sângele donatorului este trecut printr-un aparat care separă plasma și care reintroduce apoi în corpul donatorului, fără anemierea acestuia. Intervalul minim dintre donările de plasmă este de 2 săptămâni Intervalul minim dintre o donare de plasmă și o donare de sânge total este de 4 săptămâni. Intervalul minim dintre o donare de sânge total și o donare de plasmă este de 1 lună. Recoltare prin plasmafereză durează 45 – 60 minute.
Cine poate dona sânge/plasmă?
Persoanele care pot dona sânge/ plasmă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Vârstă cuprinsă între 18 – 60 ani;
- Puls regulat, 60-100 bătăi/ minut și tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
- Fără intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
- Pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
- Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
- Să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
- Greutatea peste 50Kg.
Donarea se realizează în Centrele de Transfuzie Sangvină. Găsiti AICI listele.
Poți dona sânge/plasmă după vaccin sau după COVID?
Persoanele care au trecut prin COVID-19 și s-au vindecat pot dona plasmă după 14 zile de la momentul dispariției ultimului simptom al bolii. Potrivit criteriilor stabilite prin protocolul național de tratament, starea de însănătoșire completă se reconfirmă cel puțin printr-un test negativ la COVID-19.
Ministerul Sănătății a anunțat că persoanele care s-au vaccinat anti-COVID pot dona sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare. Acest lucru este valabil pentru toate cele tri tipuri de vaccin: Pfizer BioNTech și Moderna.