Doliu în medicină! A murit marele profesor doctor Alexandru Oproiu
Lumea medicală este în doliu, după ce marele profesor doctor gastroenterolog, Alexandru Oproiu, a murit la vârsta de 90 de ani. El a fost formatorul şcolii moderne de gastroenterologie şi hepatologie din România.
Creatorul școlii românești de gastroenterologie, Alexandru Oproiu a condus Institutul Fundeni timp de 24 de ani, a fost secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a activat în învățământ timp de 47 de ani.
Anunțul trist a fost făcut de Viorel Jinga, rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
A murit celebrul profesor Alexandru Oproiu
„Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga pe Facebook.
Totodată, Alexandru Oproiu a fost președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă.
Citește și: “Eu sunt bine, ceilalți ardeau!”. Medicul erou și-a sunat soția imediat după incendiu. Mărturii emoționante
O viață dedicată medicinei
Prof. Dr. Ioan-Alexandru Oproiu, s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A absolvit în 1956 Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila – București.
Alexandru Oproiu avea nu mai puțin de 60 de ani de experiență în sistemul public și privat de sănătate. Acesta a publicat 162 de articole de specialitate în literatura medicală română și 38 în străinătate.
Într-un interviu acordat în urmă cu doi ani, medicul gastroenterolog era revoltat de opoziția din ultimii ani față de vaccinare și spune ferm că este „total iresponsabil” ceea ce se întâmplă.
Totodată, acesta a susținut mereu importanța activității fizice și a alimentația pentru evitarea bolilor digestive.
“Sunt câteva probleme. Mă refer la bolile digestive. Cele cardio-vasculare se cunosc în general. Cele digestive sunt mai puțin cunoscute și ceea ce constatăm noi în practica zilnică este creșterea marcantă a așa-ziselor boli metabolice, îar ceea ce ne privește pe noi este artroza hepatică, adică ficatul gras, non-alcoolic, care e mai mult din cauza regimului alimentar și stilului de viață preponderent sedentar, iar această artroză hepatică are un caracter volutiv, dacă nu se iau măsurile necesare. Cam 30% dintre pacienți fac steatohepatită, adică apare inflamația, iar apoi fibroză hepatică, ciroză hepatică și așa mai departe. Toate nenorocirile. Problema alimentației și a stilului de viață este extrem de importantă.
Din momentul în care regimul alimentar este preponderent hipercaloric, adică cu grăsimi animale în exces, aceste calorii în exces care se ingeră prin alimente nu se consumă prin exerciții fizice. Nu se mai face sport în condițiile în care trebuie să se facă. Sedentarismul e pe primul plan. Toate ocupațiile acestea noi, programator, IT-ist, sunt sedentare prin excelență. Consumul de alimente este hipercaloric, iar cheltuiala de energie este minimă. Are consecințe vizibile, creșteri în greutate, obezitate”, a explicat profesorul, la Antena 3.