Cine a scris Biblia? Adevărul despre cartea de căpătâi a creștinismului

Biblia, Cartea Sfântă a creștinismului, este cea mai citită și cea mai tradusă carte din istorie, dar mulți încă își pun întrebarea cine a scris-o de fapt.
Biblia este împărțită în mai multe „cărți”, care reprezintă texte religioase fundamentale pentru cele trei mari religii abrahamice (creștinismul, iudaismul și islamul).
Cu toate acestea, iudaismul nu acceptă învățămintele din Noul Testament.
Biblia a fost tradusă în peste 700 de limbi și este, totodată, una dintre cele mai bine vândute cărți din istorie.
Ce știm despre autorii Bibliei?
Biblia conține texte care au o vechime mai mare de 2.000 de ani, motiv pentru care este foarte dificil ca cercetătorii să identifice persoana sau persoanele care au scris aceste texte.
Timp de sute de ani a fost acceptată ideea că primele cinci cărți ale Bibliei (Geneza, Exodul, Leviticul, Numeri și Deuteronomul) au fost scrise de către Moise. Însă, cu timpul, cercetătorii au ajuns la concluzia că acest lucru nu este posibil, pentru că Moise nu ar fi putut să scrie despre… propria sa moarte, care este menționată la finalul Deuteronomului.
Odată cu venirea iluminismului, teoria autorului unic a fost contrazisă, date fiind unele contradicții. Astfel, a apărut teoria potrivit căreia primele cinci cărți ar fi fost scrise de două grupuri de preoți.
Cele două grupuri erau diferențiate prin modul în care se refereau la divinitate: Yahweh și Elohim. Unii specialiști au sugerat că primele cinci cărți ar fi fost produsul contopirii unor texte mai mici de-a lungul timpului.
Cine a scris Biblia. Noul Testament
Lucrurile par mai clare atunci când vorbim despre noul testament, majoritatea cărților purtând numele apostolilor despre care se spune că le-ar fi scris.
Evangheliile suprind cele mai importante momente ale nașterii creștinismului și ale extinderii acestuia. De-a lungul timpului, patru dintre aceste texte s-au impus: cele scrise de apostolii Matei, Luca, Marcu și Ioan.
Deși Evangheliile sunt atribuite unor anumite persoane, trebuie să luăm în calcul faptul că înainte de a fi scrise pe format fizic aceste relatări își au originea în tradiția orală.
Bart Ehrman, cercetător în domeniu, spune că, de fapt, numele acestor Evanghelii au fost adăugate ulterior de către scribi, pentru a spori autoritatea textelor.
Dintre cele 27 de cărți ale Noului Testament, 13 îi sunt atribuite Apostolului Pavel. În prezent, specialiștii sunt de acord că, de fapt, doar șapte dintre ele pot să fie atribuite unei singure persoane, în cazul celorlalte fiind, cel mai probabil, vorba despre un furt de identitate.