Ceapa caramelizată. Cum se face și la ce o poți folosi

Ceapa caramelizată este un ingredient nelipsit din burgeri. Le vor da un gust dulceag și o savoare aparte. Iată cum se face și la ce alte preparate o mai poți folosi.
Banala ceapă călită poate căpăta o savoare aparte adăugând câteva ingrediente banale. Mulți folosesc ceapa caramelizată doar la burgeri, însă aceasta poate deveni un ingredient cheie și în supe creme, rulade sau chiar lângă o friptură suculentă.
Ceapa caramelizată. Cum se face
Puteți folosi atât ceapă galbenă, cât și roșie. Ambele sunt potrivite, însă trebuie să știți că cea galbenă se va carameliza mai repede. Cea galbenă va arăta însă mai apetisant.
Poți număra pe degetele de la o mână ingredientele de care ai nevoie pentru a carameliza ceapa:
- 2 linguri de unt sau ulei de măsline extra virgin
- 2 linguri de vin roșu sau alb, otet balsamic sau apă
- sare
Este de preferat să folosiți o tigaie din fontă sau din oțel inoxidabil pentru a evita ca ceapa să se lipească. Tăiați ceapa fâșii, puneți untul la topit în tigaie, la foc mediu, apoi adăugați ceapa și amestecați bine astfel încât aceasta să fie acoperită în unt. Există și rețete care conțin la ingrediente și două lingurițe de zahăr brun. Ceapa este deja dulce, așa că nu este neapărat să le adăugați.
Aveți mare grijă să nu se ardă, așa că este de preferat să amestecați în ea cât mai des. Deși operațiunea este una simplă, aceasta necesită răbdare, căci va dura în jur de 40 de minute. Vă dați seama că este gata când ceapa va deveni aurie, iar pe fundul tigăii se va forma un strat de zahăr caramelizat.
Adăugați apoi puțină apă, vin sau oțet balsamic. Sare se adaugă după gust.
Citește și: Mici la cuptor. Rețeta pentru pasta de mici făcută în casă
Preparate cu ceapă caramelizată
Atunci când faceți burgeri, ceapa caramelizată nu trebuie să lipsească. Îi va da un gust dulceag preparatului, ce o face de înlocuit.
Puteți folosi ceapa caramelizată și la preparaea unui sos delicios, care merge de minune cu chipsuri din cartofi, tortilla sau legume proaspete feliate.
Citește și: Inna și Deliric. De cât timp sunt împreună și cum s-au cunoscut
O supă cremă deosebită este cea de păstârnac și ceapă caramelizată. Puteți face supă cremă și folosind doar ceapă caramelizată și pătrunjel. Și supa de ceapă franțuzească conține acest preparat.
Dacă nu vrei să te complici și ți-a rămas de la burgerul pe care l-ai făcut, puteți pune ceapa caramelizată și peste o baghetă, ca aperitiv, sau o poți folosi în alte sandvișuri.