Ce salariu are un asistent maternal. Câți bani primește lunar

Multe persoane sunt interesate să devină asistent maternal, în principiu din dragostea acestora față de copii, însă este important de precizat că nici aspectul financiar, fundamental în îngrijirea unui copil, nu este de ignorat.
Asistentul maternal profesionist este, potrivit reglementărilor în vigoare, acea persoană fizică atestată care asigură îngrijirea și educarea copiilor pe care îi are în plasament sau în încredințare.
Nu oricine dorește poate deveni asistent maternal. Dat fiind că este vorba despre interacțiune cu copii și sunt necesare abilități specifice, pentru a deveni asistent maternal este nevoie de un atestat în acest sens, dar și de un contract de muncă valabil pe toată perioada de valabilitate a acestui document, adică timp de trei ani.
Desigur, principala responsabilitate a asistentului materal este aceea de a crește și de a educa un copil luat în plasament (sau mai mulți). Este vorba, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, despre copii abandonați, în dificultate, cu vârste variate, de la câteva luni la 16 ani.
Mai exact, asistentul maternal trebuie să îi ofere copilului condițiile necesare pentru ca acesta să se dezvolte armonios, atât la nivel fizic, cât și psihic.
Totodată, asistentul maternal este obligat să asigure integrarea copilului în familie, atunci când este cazul, dar și în comunitate.
De asemenea, tot acesta se asigură că, dacă respectivul copil este adoptat sau revine în familia naturală, cel mic se va adapta cu succes. Asistentul trebuie să monitorizeze constant evoluția copilului.
Dat fiind specificul profesiei, cursurile de prefecționare nu trebuie să lipsească din portofoliul unui asistent maternal.
Cum poți deveni asistent maternal
Această profesie este reglementată din punct de vedere legal de HG 679/2003, care stabilește cine poate deveni asistent maternal și care sunt condițiile care trebuie respectate.
În primul rând, persoana trebuie să demonstreze că poate comunica cu copii și că are abilități de îngrijire a acestora. De asemenea, trebuie să demonstreze că are mijloacele materiale necesare îngrijirii copilului pe care îl ia în plasament.
Pentru obținerea atestatului, este necesară trimiterea unei cereri de evaluare către Direcția de Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului din județul în cauză sau din Municipiul București.
Persoana care trimite această cerere trebuie să ofere o serie de informații: numărul de copii de care se poate ocupa (inclusiv dacă are posibilitatea de a îngriji copii cu HIV), un CV și o scrisoare de intenție, motivul pentru care vrea să obțină atestatul, actele de studii și o copie după certificatul de căsătorie, un act medical care să ateste că poate îndeplini sarcinile unui asistent maternal, precum și diverse documente ale celorlalte persoane care locuiesc în imobilul care urmează să devină casă pentru copilul luat în plasament.
Odată depusă această cerere, urmează o serie de evaluări din partea instituțiilor statului.
Ce venituri obține un asistent maternal
În medie, un asistent maternal primește 2.400 de lei lunar, la care se adaugă alocația de plasament a copilului, în valoare de 600 de lei.
De asemenea, dacă asistentul maternal ia în grijă un copil cu nevoie speciale, atunci alocația de plasament ajunge la 1.200 de lei. Pe lângă acești bani, statul mai alocă încă 300 de lei, alocația primită de fiecare copil de la statul român.