Unde se depun actele pentru indemnizație creștere copil. Câți bani primești

Ca în fiecare an, și în 2022, părinții pot beneficia de indemnizație creștere copil, potrivit normelor legale în vigoare.
Dosarul cu actele necesare pentru obținerea acestei indemnizații poate fi depus atât de către mamă, cât și de către tată, iar fiecare dintre cei doi poate opta să stea acasă cu copilul în concediul de creștere a acestuia.
Această indemnizație se alocă în primii doi ani de viață ai celui mic, iar dacă acesta suferă de un grad de handicap, atunci perioada se prelungește până la trei ani.
Calculul valorii indemnizației se face în felul următor: se acordă 85% din media veniturilor nete realizate, dar nu mai puțin de 1.250 de lei pe lună. Totodată, suma plătită lunar de către stat pentru creșterea copilului nu poate depăși suma de 8.500 de lei, potrivit legii.
Părinții necăsătoriți, al căror copil este recunoscut, vor trebui să solicite Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) de la nivel local efectuarea unei anchete sociale. Documentul obținut de către aceștia va trebui mai apoi depus în dosarul pentru acordarea dreptului, împreună cu restul actelor necesare.
Indemnizație creștere copil: Ce acte sunt necesare la dosar
Pentru obținerea acestui drept, părintele trebuie să depună la autoritățile locale următoarele documente:
- cerere tip;
- actele de identitate ale ambilor părinți (original+copie);
- certificatul de naștere al copiilor (original+copie);
- certificatul de căsătorie (dacă părinții sunt căsătoriți);
- certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil (dacă e cazul);
- GDPR ambii părinți;
- Declarație solicitant;
- Declarația celuilalt părinte, care nu a solicitat icc;
- Notă informare (semnată de solicitant);
- Declarația pe proprie răspundere (se completează de solicitant, pentru dosarele depuse online);
- Extras de cont al solicitantului (dacă dorește să se facă plata în cont bancar);
Condițiile pentru a beneficia de acest drept
Potrivit legii în vigoare, beneficiază de această indemnizație creștere copil persoanele care, în ultimii doi ani dinaintea nașterii celui mic, au realizat timp de 12 luni consecutiv venituri supuse impozitului pe venit.
- Venituri obținute în calitate de salariat:
- Venituri obținute în calitate de Persoană Fizică Autorizată;
- Venituri obținute din drepturi de autor;
- Venituri independente, obținute din exercitarea profesiei de avocat, notar public sau medic;
- Elevii/studenții.
Persoanele care se încadrează în ultimele patru categorii trebuie să prezinte documente suplimentare privind veniturile.
De asemenea, persoana care solicită această indemnizație creștere copil trebuie să beneficieze de concediu pentru creșterea copilului.
Termenul de depunere a dosarului de indemnizație pentru creșterea copilului este de 60 de zile lucrătoare de la finalizarea concediului de maternitate de minimum 42 de zile.