Cazanele Dunării, locul unde Chipul lui Decebal veghează trecerea spectaculoasă a fluviului prin Carpați

Chipul lui Decebal sculptat în stâncă stă de veghe la hotarul țării, în valea Mraconiei. Defileul Dunării este o destinație perfectă pentru o escapadă în weekend sau chiar pentru o vacanță mai lungă. Este o zonă cu o frumusețe răpitoare!
Cazanele sunt un sector din defileul Dunării la trecerea prin Munții Carpați. Au o lungime de circa 9 km, însă în unele locuri Dunărea se îngustează până la 230 m, ceea ce transformă locul într-unul cu adevărat deosebit. Fluviul este mărginit de pereți verticali, stâncoși, de unde și denumirea de cazane. Apa învolburată a Dunării pare să fiarbă într-un cazan.
Cazanele Dunării sunt formate din două zone distincte: Cazanele Mari și Cazanele Mici, despărțite între ele printr-un golf numit bazinetul Dubova.
Cazanele Mari au o lungime de 3.8 km, ce se încadrează între masivele Ciucarul Mare (pe teritoriul României) și Veliki Strbac (Serbia). La baza peretelui de calcar ce flanchează această porțiune a Cazanelor Mari există două cavități: peșterile Gura Ponicovei și Veterani.
Cazanele Mici au o lungime de 3.6 km, fiind poziționate între masivele Ciucarul Mic (România) și Mali Strbac (Serbia).
Citeste și: Cinci locuri neștiute din România. Trebuie să le vizitezi măcăr o dată în viață
Chipul lui Decebal, cea mai mare sculptură din Europa
Chipul lui Decebal, ultimul rege al Daciei, sculptat în piatră nu are doar semnificație istorică, ci este și cea mai mare sculptură din Europa și a doua din lume. Statuia are dimensiuni impresionante, 55 m înălțime și 25 m lățime. Este de 3 ori mai înaltă decât Colosul din Rodos și cu 6 metri mai mică decât Statuia Libertăţii din New York.
Basorelieful lui Decebal este sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova. El a lucrat timp de zece ani în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Ideea construirii i-a aparținut însă omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan, un istoric amator. Realizarea acesteia a costat 1 milion de dolari.
Chiar în fața basoreliefului, dar pe malul sârbesc, se găsește de aproape 2000 ani o placă memorială antică, “Tabula Traiana”, ce are 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime. Este un monument ridicat de adversarul regelui Decebal, împăratul roman Traian, pentru a marca marșul trupelor imperiale romane spre Dacia și a comemora victoriile Imperiului Roman asupra regatului dac în Războiul din 105-106, dar și finalizarea drumului militar roman al lui Traian.
Cum ajungi și unde stai la Cazanele Dunării
Cazanele Dunării se află la o distanță de doar 16 km de Orșova, municipiu traversat de drumul european E70, existând drum de acces direct către cazane pe DN57, drumul ce traversează o mare porțiune din defileul Dunării.
Dacă vreți să mergeți cu trenul, cea mai apropiată gară de Cazanele Dunării este Gara Orșova, ce lasă turiștii direct la periferia orașului. De aici puteți lua taxiuri sau microbuze.
Poți ajunge la Cazane și pe Dunăre cu bărcile ce pleacă regulat din Orșova. Indiferent de opțiune, natura îți va oferi un adevărat spectacol!
Cât despre cazare, turiștii pot alege între spațiile de cazare din Orșova, Dubova sau Eselnița.
Pensiunile turistice rurale de două, trei sau patru margarete sunt acum obișnuite în peisajul Cazanelor Dunării.
Ce poți face la Cazanele Dunării
Plimbări cu barca pe Dunăre, partide de pescuit, chipul lui Decebal, Mânăstirea Mraconia sunt doar câteva dintre atracţiile zonei. Totodată, vă puteți relaxa la o partidă de pescuit sportiv sau o drumeție în Parcul Național „Porţile de Fier“.
Dacă ajungeți în zonă, nu trebuie să ratați plimbarea cu barca, cu care veți ajunge la Cazanele Mari și Mici, la baza Chipului lui Decebal, dar și la cele două peșteri: Ponicova, cea mai mare din zonă, şi Veterani. Despre ultima se spune că este sanctuarul lui Zamolxis.
Preţul unei călătorii variază între 25-30 lei/persoană. Lungimea traseului este de aproximativ 8,5 km, timpul mediu de parcurs fiind de 2 ore.
Pe malul fluviului, foarte aproape de chipul lui Decebal, veți găsi Mănăstirea Mraconia, denumită de localnici și “Mănăstirea de sub apă”,care a fost ridicată pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor de pe Dunăre. Din 2008, este o mănăstire de maici. Cei care iubesc aventurile în natură au posibilitatea să paecurgă trasee montane în Parcul Natural Porțile de Fier. De aici veți avea parte de cele mai încântătoare priveliști deasupra Dunării.