Ce pensie vor primi cei care au o vechime in munca cuprinsa intre 25 si 30 de ani dupa recalcularea de la 1 septembrie 2024
Noua lege a pensiilor are ca scop rezolvarea inechitatilor din sistem si introduce o noua formula de calcul aplicabila de acum inainte. Este clar ca nicio pensie nu va scadea, iar in fiecare an va exista o majorare corelata cu rata inflatiei. De exemplu, pe 1 ianuarie 2024, sumele au crescut deja cu 13,8% pentru toti pensionarii.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat din nou cum se vor calcula noile pensii si cum pot afla cei cu o vechime in munca de peste 25 de ani cati bani in plus vor primi in cateva luni. Aceasta a subliniat ca este importanta si contributia platita din salariu, nu doar numarul anilor de munca.
Toate explicatiile despre cum se vor calcula sumele de plata pentru pensionarii care au muncit peste 25 de ani
„Principalul obiectiv al reformei pensiilor il reprezinta echitatea in sistemul public de pensii.
Adica, pentru contributii, adica veniturile pentru care s-au platit contributii de asigurari sociale, deci la contributii si munca egala, perioada de cotizare egala, sa ai o pensie egala, astfel sa nu mai fim in situatia in care suntem azi, daca ai iesit la pensie in ani diferiti, dupa legi diferite, daca ai fost femeie sau barbat, sa ai un cuantum diferit.
Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce inseamna asta: pe de o parte, pentru a incuraja educatia, pentru ca atunci cand un roman opteaza daca sa mearga sa aiba studii superioare, fie ca vorbim de universitate facuta la zi, ca vorbim de master, de doctorat, sa nu renunte fiindca in acea perioada nu ar contribui la bugetul asigurarilor sociale de stat.
Pentru asta dam un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an, care reprezinta 25% din salariul mediu brut pe economie pentru aceste perioade necontributive, perioade in care incurajam educatia sau perioade in care din motive obiective nu a putut sa contribuie la bugetul asigurarilor sociale de stat.
In noua lege avem o noutate: punctele de stabilitate, puncte care se dau pentru vechime, pentru o perioada mai lunga de 25 de ani.
Aceste puncte sunt o recompensa, pentru a recompensa munca, stabilitatea in munca ramanerea ca asigurat la bugetul asigurarilor sociale de stat, pentru cei care au stagii de cotizare mai lungi de 25 de ani se dau aceste puncte de stabilitate.
Pentru perioada 25-30 de ani, 0,5 puncte pe an, pentru perioada 30-35 de ani, 0,75 puncte si pentru stagii mai lungi de 35 de ani avem un punct suplimentar.
In Romania avem un echilibru mai bun in ceea ce priveste sustenabilitatea sistemului public de pensii decat in alte state membre, fiindca in Romania avem aproximativ 4,8 milioane de pensionari, dar avem 5,7 milioane de salariati si 6,7 milioane contracte de munca.
Prin urmare, avem un raport mai bun decat alte tari ale Uniunii Europene si este important sa crestem gradul de ocupare pe piata muncii”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit romaniatv.net.
Ministrul Muncii a dorit sa inlature astfel orice suspiciune cu privire la o minciuna care a devenit virala, conform careia in noua lege dispare contributivitatea, conteaza doar vechimea.
Noua formula de calcul a pensiilor
Calculul pensiei = VPR x Numarul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referinta) va fi de 81 de lei.