Grătare încinse și mese întinse, printre cruci, într-un cimitir din Ploiești: “Așa-i tradiția”

Grătare încinse și mese întinse, printre cruci, într-un cimitir din Ploiești. Romii au respectat tradiția de Paștele Blajinilor și au mers să-și pomenească morții.
Tradiția spune că Paștele Blajinilor sau Paștele Morților, cum mai este cunoscut obiceiul, are loc la o săptămână distanță de Paștele Ortodox, în prima zi de luni după Duminica Tomei.
Grătare încinse și mese întinse, printre cruci, într-un cimitir din Ploiești
La Ploiești, Paștele Blajinilor a fost marcat duminică. La Cimitirul Mihai Bravu din Ploiești au sfârâit grătarele printre morminte, iar pe o alee au fost întinse mese îmbelșugate pentru pomenirea morților.
Tradiția spune că la mesele încărcate stau doar bărbaţii, iar femeile mănâncă pe morminte. De Paștele Blajinilor se spune că nu sunt pomenite numai rudele decedate. Obiceiul spune să dai de pomană pentru toată lumea. Pachetele împărțite trebuie să includă cozonac, ouă roșii și vin.
Obiceiul mai spune că atunci când ridici paharul cu vin de pe pasă să verși un pic și pentru pomenirea celor morți. Tot de Paștele Blajinilor se spune că nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să nu speli rufe.
“Masa trebuie să fie încărcată ca la Paşte, cu ouă roşii şi carne din belşug. Masă plină de toate bunătăţile azi e ziua morţilor. Aşa-i tradiţia să mănânce şi ei să bea şi ei aşa se zice”, a dezvăluit un bărbat.
Un bărbat a suprins momentul și a trimis imaginile către redacția Observatorului Prahovean.

Grătare încinse și mese întinse, printre cruci, într-un cimitir din Ploiești: “Respectăm tradiția”
Când sunt Paștele Blajinilor
Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână după Paștele propriu-zis, Învierea Domnului. Potrivit credinţei populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ – blânzi, înţelepţi şi veşnic fericiţi.
Este considerată ca fiind creștină, dar totodată și ca având rădăcini păgâne. Această sărbătoare este specifică Europei de Sud-Est și are ca bază amintirea celor decedați, în special a rudelor și prietenilor apropiați.
În localitățile rurale mai mari și în orașele cu mai multe cimitire, sărbătoarea are loc pe parcursul mai multor zile, începând de sâmbătă.