Apariție ciudată pe cer, deasupra Mării Negre. Ce este, de fapt, “trenulețul de lumini”

Apariție ciudată pe cer, deasupra Mării Negre. Turiștii aflați în acest weekend pe litoral au avu parte de un spectacol neobișnuit.
Un trenuleț de lumini, așa cum a fost numit, a strălucit noaptea trecută, iar acesta a creat panică printre români. De altfel, luminile bizare au fost observate de oameni din mai multe zone ale României.
Apariție ciudată pe cer, deasupra Mării Negre
Mulți au crezut că este vorba despre un OZN sau un fenomen paranormal, însă explicația este cu totul alta. Ceea ce au văzut românii pe cer au fost, de fapt, mai mulți sateliţi Starlink, din proiectul SpaceX lansat de Elon Musk. Scopul sateliţilor Starlink este de a furniza conexiuni rapide la Internet.
Oamenii de știință au explicat:
“Ne uităm și vedem un trenuleț. Poți să numeri 60. Sunt sateliți aruncați de Starlink pentru o mai bună comunicație de internet.
Este o plasare pe orbită joasă, comparativ cu sateliții geostaționari pentru GPS. Zboară foarte repede, cu kilometrii pe secundă și sunt mulți. Sunt vreo 2700 plasați din totalul de 30.000″, a explicat Adrian Bilbă, doctor în științe, potrivit Antena 3.
Micii sateliţi Starlink au o greutate de aproximativ 200 de kilograme și sunt echipaţi cu un panou solar.
După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei urcă uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de aproape patru luni, până când ating orbita lor operaţională, aflată la 550 kilometri altitudine.
Sateliţii din cadrul Starlink se vor afla în continuă mişcare în jurul Pământului. Lansarea primilor sateliți Starlink a avut loc în mai 2019.
Citește și: Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Serviciile Starlink, disponibile și în România
Din aprilie 2022, serviciul de internet prin satelit Starlink a devenit disponibil pentru comenzi și în România.
„Serviciile comerciale Starlink sunt acum live și disponibile în România începând de ieri, 7 aprilie. Utilizatorii din România se pot aștepta la viteze de date între 100 Mb/s și 200 Mb/s cu latență de 20ms în majoritatea locațiilor”, anunța vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Eduard Lucian Lovin, pe Twitter.