Câte calorii are o shaorma. Care sunt ingredientele pe care trebuie să le eviți

Câte calorii are o shaorma? Este, fără doar și poate, unul dintre preparatele de tip fast-food preferate de români, dar și unul dintre cele mai dăunătoare pentru siluetă.
Iată câte calorii are o shaorma, în funcție de mările și de tipul de carne folosit, dar și care sunt ingredientele care ar trebui evitate.
Câte calorii are o shaorma?
Șaorma este o mâncare arăbească din zona Levantului, preparată din felii subțiri, prăjite, de carne (de oaie, pui, curcan, vită) peste care se pun legume proaspete, legume murate și un sos special, întreaga compoziție învelindu-se într-un rulou din clătită sau foaie de pită.
Acest preparat este așezat din start pe lista celor care ar trebui consumate cât mai rar, însă shaorma poate fi și dietetică, dacă știi ce ingrediente să alegi.
Înainte de toate, iată câte calorii are o shaorma obișnuită:
- shaorma mare – minim 1.100 calorii
- shamorma medie – puțin sub 1.000 calorii
- shaorma mică – între 600 și 800 de calorii
Trebuie să știți că vinovate pentru numărul mare de calorii din shaorma sunt ingredientele nesănătoase, precum cartofii prăjiți și sosurile. Dacă le eliminați, puteți obține un preparat gustos și sănătos.
“Frigerea cărnii, de exemplu, are loc în mod corect, căldura vine din lateral, nu vine în contact direct cu carnea, cum are loc de obicei grătarul în aer liber, care conduce la formarea compuşilor cu potenţial cancerigen”, spune nutriţionistul Flavia Manole.
Totodată, carnea de pui, de vită sau de miel sunt alegeri potrivite din punct de vedere nutritiv. Fără cartofi și sosuri, numărul caloriilor se reduce considerabil. Mai precis, o șaorma mică va avea în jur de 300 de calorii.
Diferența dintre shaorma și kebap?
Cuvântul shaorma înseamnă rotativ. Turcii au botezat saorma “doner kebab”, care înseamnă “kebab rotit”.
La origine, shaorma libaneză se asezonează cu salata tabbouleh, vinete, fattoush (salată cu roșii, castraveți, ceapă și diferite sosuri) sau chiar ananas și sosuri pe bază de năut.
De asemenea, carnea folosită la prepararea unei shaorme clasice turceşti este marinată într-un baiţ special, format din suc de lămâie, oţet, scorţişoară, ienibahar, tahini, cardamom, sare, piper, ceapă, ulei de măsline, pătrunjel şi muştar. La noi, rareori vei vedea că acest proces de marinare este respectat.
Citește și: Mici la cuptor. Rețeta pentru pasta de mici făcută în casă
Undeva prin secolul XIX, o familie de turci, Iskender, a venit cu ideea de a schimba metoda de rotire a cărnii în faţa flăcării de la orizontal la vertical. Astfel că bucătarii au putut să taie carnea mai uşor şi să o facă ceva mai „light”, pentru că grăsimea se arde şi se scurge mai eficient.
Tot turcii au fost cei care i-au pus celebrele garnituri de salată, roșii sau castraveți. Interesant este că shaoema, așa cum o mâncăm astăzi, a apărut abia prin anii 1950 și a fost inventată în Germania de un emigrant turc, care și-a dat seama că împăturită în lipie reduci șansele de a da sosurile pe tine. Până atunci se servea în chiflă cu susan.
Shaorma a devenit cunoscută rapid în întreaga lume. În anul 2016, șaorma era sortimentul culinar cel mai căutat în București, în timpul nopții