Cum se face socata. Rețeta rapidă cu succes garantat
Socata este, pentru mulți dintre noi, una dintre băuturile copilăriei și o asociem de cele mai multe ori cu perioadele calde.
Dar din ce în ce mai puține persoane știu cum să facă acasă această băutură din soc, apă și lămâie, perfectă pentru zilele toride.
Ei bine, rețeta este una foarte simplă și garantat, dacă veți alege să faceți socata acasă, nu veți regreta.
Cum se face socata
Pentru socată aveți nevoie, evident, de flori de soc. Este de preferat ca acestea să fie culese chiar de dumneavoastră, dintr-un loc cât mai puțin poluat. Dacă nu vă este la îndemână acest lucru, asigurați-vă că florile provin din locuri cât mai curate.
În acest fel, dacă florile sunt curate, veți putea face socata fără să le mai spălați. Prin spălare, odată cu praful, pierdem și polenul aromat și parfumat al florilor, astfel că gustul nu va fi acelasi, potrivit bucate-aromate.ro
Florile trebuie să fie tinere, deschise, sănătoase, să nu fie uscate sau ofilite.
Dacă aveți o cantitate mai mare de flori de soc, este bine să știți că le puteți usca și puteți, astfel, să faceți socată chiar și iarna.
Ingrediente și mod de preparare
Pentru a face socată vă trebuie un borcan de 4 litri și:
- 10 flori de soc mari
- 300 g zahăr
- 4 lămâi mici, zemoase
- aprox. 3 litri de apă
Într-un borcan de sticlă, curat, punem zahărul și sucul de la două dintre lămâi. Turnăm cam un litru de apă și amestecăm cu o lingură cu coada lungă, până când zaharul este dizolvat.
Punem florile de soc în borcan și celelalte două lămâi tăiate felii subțiri.
Completăm borcanul cu apă până sus și îl acoperim cu o farfuriuță potrivită ca mărime care să acopere gura borcanului împotriva insectelor, dar să nu etanșeze perfect. Gazele de fermentație care se formează în borcan trebuie să poată ieși afară.
Ulterior, borcanul trebuie lăsat la căldură, spre exemplu, pe balcon. Cel puțin o dată pe zi borcanul trebuie desfăcut și trebuie să amestecați cu o lingură. În funcție de cât e de cald afară, socata va fi gata în 2, 3 sau 4 zile. În acest timp se va tulbura și florile de soc se vor lăsa la fundul borcanului.
Gustați socata după 2 zile și decideți dacă vă place sau mai trebuie lăsată. Dacă vi se pare că nu este suficient de acidulată, o mai puteți lăsa să fermenteze.
Strecurați conținutul borcanului și puneți socata în sticle pe care le păstrați la frigider. Socata va rezista fără probleme 3-4 zile la frigider.
Sursa foto: Pixabay