Veste bună pentru pensionari! Cu cât se indexează pensiile de la 1 ianuarie
Veste bună pentru pensionari! Cu cât se indexează pensiile de la 1 ianuarie? Potrivit legii pensiilor, acestea ar trebui să fie indexate începând cu data de 1 ianuarie.
Ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu a anunțat, într-o emisiune de televiziune, cu cât vor crește pensiile îmcepând cu 1 ianuarie 2025.
„Avem o majorare a valorii punctului de referință, aceasta va fi cu inflația, plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu pe economie.
Cunoaștem deja inflația 10,4% pe anul 2023, fiindcă aceasta este perioada de referință. Institutul Național de Statistic transmite Ministerul Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice toate datele și după ce facem calculele, venim și cu datele oficiale. Dar putem să spunem sigur că vom avea în 2025 o creștere a valorii punctului de referință de peste 10,4%”, a spus mknistrul Muncii.
Casa Națională de Pensii Publice a recalculat toate cele 4.609.830 de pensii, stabilindu-se că au beneficiat de majorare 82,56% de pensionari, restul de 17,44% rămânând la nivelul actual.
Ministrul Muncii: ”România stă mai bine decât alte state membre ale Uniunii Europene”
De asemenea, ministrul muncii a vorbit și despre creșterea pensiilor din România comparativ cu alte state din Europa.
”Sistemului public de pensii în România este mai bun decât în alte țări ale Uniunii Europene. Și aici unul dintre răspunsurile pe care le-am dat împreună cu colegii noștri și experții de la Banca Mondială în realizarea reformei sistemului public de pensii a fost cel legat de sustenabilitate.
Astăzi, România stă mai bine decât alte state membre ale Uniunii Europene, fiindcă discutăm despre 5.700.000 de angajați, de salariați și circa 6,7 milioane de contracte de muncă, în condițiile în care avem 4,6 milioane de pensionari”, a spus ministrul Bucura Oprescu.
Care este formula de calcul potrivit noii legi a pensiilor
Pensia este VPR x Numărul total de puncte. VPR (valoarea punctului de referință) = 81 lei
Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.
Punctele de stabilitate
Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:
0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;
1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.
Mai puteți lua următoarele puncte: 0,25 de puncte pentru fiecare an la grupa a a II-a de muncă (20 lei în plus pe an). Se acordă 0,5 puncte pentru fiecare an la grupa I de muncă (40 lei în plus la pensie).