De ce este certificatul verde valabil până în iunie 2022? Valeriu Gheorghiță a oferit răspunsul

Valabilitate certificat verde. Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a venit cu informații noi privind termenul de valabilitate al certificatului verde, care ar putea suferi schimbări în viitorul apropiat.
Valeriu Ghoerghiță a declarat că valul patru al pandemiei de coronavirus și tulpina Delta au schimbat previziunile specialiștilor, astfel că ar putea exista noi condiții pentru utilizarea certificatului verde.
Valabilitate certificat verde
Certificatul digital de vaccinare este valabil până în iunie 2022, dar în perioada următoare ar putea fi redefinit, în condiţiile în care sunt ţări, precum Franţa, în care a fost impusă doza booster pentru persoanele de peste 65 de ani, pentru eliberarea certificatului de vaccinare.
Citește și: Raed Arafat: “Tratamentul contra COVID-19 e mai toxic decât orice vaccin”
Valeriu Gheorghiță a explicat de ce s-a stabilit acest termen de valabilitate al certificatului verde.
“În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (până la 30 iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pandemică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă.
Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile”, a explicat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea la TVR.
Pentru a vă putea descărca Adeverința de vaccinare, puteți să„ accesati link-ul: https://adulti.renv.ro/users/login
Doza 3 de vaccin, obligatorie?
Urmărind exemplul Franței, acolo unde doza 3 de vaccin a devenit obligatorie pentru persoanele peste 65 de ani, au existat speculații privind o astfel de hotărâre și în România. Valeriu Gheorghiță a pus capăt tuturor speculațiilor.
„În România nu sunt în acest moment discuţii ca doza 3 să devină obligatorie pentru anumite categorii, este ferm recomandată celor care au cea mai mare nevoie: persoanele peste 65 de ani, persoanele care au afecţiuni cronice, persoanele care au risc mare de expunere şi de îmbolnăvire (personalul medical, personalul din învăţământ), dar şi celelalte persoane care au cel puţin şase luni de la momentul vaccinării. La persoanele care au fost vaccinate cu schemă completă şi au şi istoric de trecere prin boală se poate temporiza efectuarea dozei de rapel. Datele ne arată că o persoană care este cu istoric de trecere prin boală şi are şi o schemă de vaccinare completă are un nivel ridicat de protecţie”, a subliniat Valeriu Gheorghiţă, potrivit adevărul.ro.