Unde se plătesc amenzile de circulație? Așa e cel mai simplu
Amenzile de circulație sunt, poate, printre amenzile date cel mai des de către polițiști, mai ales că traficul din România este tot mai aglomerat.
Ei bine, deși amenzile de circulație nu sunt tocmai cele mai plăcute pentru șoferi, acestea trebuie să fie achitate, așa că este bine să știm unde le putem plăti în cazul în care suntem puși într-o astfel de situație.
Cu siguranță există momente în care șoferii nu sunt de acord cu amenzile primite de la agenții de la Poliția Rutieră, iar în astfel de cazuri, aceștia au posibilitatea de a contesta în instanță decizia polițistului. Cu toate acestea, mulți dintre șoferii indisciplinați recunosc că au încălcat legea și preferă să achite amenda.
Din acest punct de vedere este important să știți că în anumite situații aveți posibilitatea de a plăti doar jumătate din amendă, dar la fel de important este să știți unde puteți plăti.
Care sunt amenzile de circulație pe care le putem primi?
Amenzile de circulație depind de punctul de amendă, care are valoarea de 145 de lei, aceasta fiind dependentă de valoarea salariului minim.
Astfel, cea mai mică sancțiune pe care un agent de circulație o poate aplica unui șofer este de două puncte-amendă, adică 290 de lei.
Categoriile de amenzi din România sunt următoarele:
- clasa I: 290 lei sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
- clasa a II-a: 580 lei sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
- clasa a III-a: de la 870 lei la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
- clasa a IV-a: de la 1.305 lei la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
- clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 lei la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă).
Unde putem plăti aceste amenzi?
Deși mulți dintre șoferi sunt obișnuiți să stea la cozi interminabile la Trezorerie pentru a-și plăti amenzile, ei bine, acum lucrurile s-au simplificat.
Astfel, există mai multe modalități de plată a amenzilor de circulație. Ele sunt următoarele:
- Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
- Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
- Online – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă este necesar să vă creați un cont, în baza datelor dumneavoastră personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;
- De asemenea, tot online, plata se poate face și prin intermediul unui serviciu de Inernet Banking, în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume:
- persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01;
- persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.
Indiferent de modalitatea de plată, este recomandată păstrarea chitanței, a dovezii de plată, pentru a evita eventualele neplăceri.
Conducătorii auto pot să plătească doar jumătate din amendă în interval de 15 zile de la data constatării contravenției.