Taxa pe centrala de apartament. Schimbări importante!
Taxa pe centrala de apartament. Se anunță schimbări importante pentru români! Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost partener la casa de consultanță Deloitte, este de părere că românii ar putea plăti taxe de mediu pe centralele de apartament peste maximum cinci ani.
Taxa pe centrala de apartament
Încălzirea pe gaz nu va mai reprezenta o soluție bună pentru români în următorii ani, susține Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Aceștia susțin că vor crește foarte mult costurile.
Totodată, se vorbește și despre introducerea unei taxe pentru centralele de apartament.
“Am curaj să fac un pariu. În cinci ani vom avea la Bruxelles o directivă europeană care va impune taxă pe centralele de gaz folosite la încălzire și să vedem atunci cum explicăm populației pe care o îndemnăm acum să se conecteze la gaz că va trebui să le punem taxă pe centrale. Așa cum sunt taxați cei de la Complexul Energetic Oltenia și trebuie să plătească 50-60 dolari pe tona de CO2, așa se va ajunge și la centralele de apartament”, a spus Nicolescu, într-un interviu acordat Hotnews.ro.
“Deci, eu vreau să facem o tranziție inteligentă. Nu vreau să fim în situația să punem populația să facă două tranziții în mai puțin de 10 ani, să-și cumpere boilere, după care să treacă pe altceva. Adică, vreau să fim inteligenți cum au fost generațiile dinaintea noastră, prin anii ’60-’70. Noi încă trăim din ce au făcut bunicii noștri prin anii ’60-’70”, a explicat Nicolescu, de altfel una dintre cele vocile avizate din sectorul energetic.
Centralele termice de apartament, interzise
Uniunea Europeană și-a asumat o misiune dificilă pentru următorii ani, în contextul în care urgența climatică este un punct prioritar pe agenda statelor membre.
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a apreciat că vânzarea de centrale termice pe gaze naturale ar trebui să înceteze din 2025, pentru a respecta ținta de emisii zero până la mijlocul acestui secol, relatează BBC. Acesta este doar unul dintre cei 400 de pași pe drumul către emisii zero, propuși de agenție într-un raport special.
Sectorul energetic, conform IEA, este sursa a aproximativ 75% din emisiile de gaze cu efect de seră care cresc temperatura globală.
Până în 2030, UE vrea să reducă cu 55% emisiile de gaze cu efect de seră, iar acest obiectiv a fost deja asumat în industria auto, majoritatea producătorilor anunțând renunțarea la motoarele pe combustibili fosili și făcând trecerea la mașinile electrice, pe baterii.