Taxă de succesiune 2023. Cât trebuie să plătești la notar și cum se calculează

Atunci când o persoană decedează, iar pe numele acesteia există bunuri, atunci moștenitorii de drept vor avea, bineînțeles, dreptul la aceste bunuri, în funcție de gradul de rudenie și de numărul de moștenitori.
Cu toate acestea, deși dreptul la moștenire este garantat, moștenitorii trebuie să scoată bani din buzunar pentru a intra în posesia certificatului de moștenitor, adică a noului act de proprietate asupra respectivelor bunuri.
În cazul în care dezbaterea moștenirii se face la maximum doi ani de la deces, atunci moștenitorii trebuie să achite doar onorariul notarial, însă dacă aceasta are loc la mai mult de doi ani de la deces, atunci este important ca moștenitorii să știe că vor întâmpina costuri mult mai mari, fiind nevoiți să plătească impozit către stat, care nu este unul deloc mic.
Cu toate acestea, legea nu prevede vreun termen-limită pentru dezbaterea moștenirii. Sigur, dacă vreți să fie totul mai ieftin, ideal este să dezbateți în maximum doi ani de la decesul persoanei care lasă bunurile moștenire, dar dacă depășiți termenul nu înseamnă că nu mai puteți face dezbaterea.
Onorariul notarial
Dezbaterea moștenirii se face la notariat, astfel că onorariul acestuia trebuie achitat indiferent de perioada care a trecut de la deces și până la dezbatere.
Potrivit notari.pro, onorariul notarial se calculează în funcție de valoarea bunurilor moștenite, astfel:
Valoarea bunului / bunurilor moștenite | Onorariu notarial |
a) până la 6.000 lei | 2,7%, dar nu mai puţin de 150 lei/certificat de moştenitor |
b) de la 6.001 lei la 30.000 lei | 162 lei + 1,35% pentru ceea ce depăşeşte 6.001 lei |
c) de la 30.001 lei la 60.000 lei | 486 lei + 0,6% pentru ceea ce depăşeşte 30.001 lei |
d) peste 60.001 lei | 665 lei + 0,45% pentru ceea ce depăşeşte 60.001 lei |
Impozitul încasat de stat pe succesiune
Dacă faceți dezbaterea în cel mult doi ani, veți avea de plătit doar sumele din tabelul de mai sus. Dacă întârziați, însă, atunci intervine impozitul perceput de stat, care nu este deloc de neglijat.
În acest caz, moștenitorii vor plăti un impozit de 1% din valoarea proprietăților imobiliare din masa succesorală, pe lângă onorariul notarial.
„Pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută și finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moștenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale”, arată Codul Fiscal.
Dezbaterea moștenirii se face la orice birou notarial de la ultimul domiciliu al persoanei decedate.