Singura insulă de piatră din România. O destinație fascinantă cu o istorie unică
România este plină de locuri misterioase, încărcate de legende și povești. Insula Popina este unul dintre ele. Rezervație naturală din 1999 și arie protejată din Rezervația Biosferei Delta Dunării, insula ascunde nenumărate secrete.
Popina este singura insulă stâncoasă din România. Țara noastră avea în trecut trei astfel de insule: Popina, Insula Șerpilor și Ada Kaleh. Insula Șerpilor a fost ocupată de URSS după cel de-al Doilea Război Mondial, iar Ada Kaleh a fost acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I.
Miserioasa insulă Popina
Insula Popina este o destinație fascinantă cu o istorie unică și faună impresionantă. Insula este situată la nordul Lacului Razim. Are o suprafață de 98 de hectare, iar din punct de vedere geologic insula este o componentă a Podișului Măcin.
Insula Popina era în zona de formare şi evoluţie a civilizaţiei Hamangia, despre care se ştie că ar fi existat între anii 5000 şi 3000 î.Hr. Istoricul Ptolemeu menţionează prezenţa unei insule Eukon într-o descriere a unei lupte navale a românilor cu geto-dacii din golful Helmyra. Unii istorici sunt de acord ca insula Helmyra este de fapt insula Popina de astăzi.
Se spune că la începutul secolului, pe insula Popina a locuit o mică colonie de leproși, iar în 1900 locuitorii din Agighiol cultivau aici legume și fructe.
În zona țărmului de nord al Insulei Popina se regăsesc numeroase izvoare termale, încă nestudiate, iar acest fapt o face deosebit de importantă din punct de vedere științific.
În perioada 1933-1941, Insula Popina a fost rezervație naturală sub administrația Institutului Bio-Oceanografic din municipiul Constanța, iar în 1994 a devenit zonă protejată din Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Ultima insulă de piatră din România găzduiește plante unice și păsări din întreaga lume
Aici se întâlnește planta endemică Ornithogalum Oreoides precum și una dintre cele mai veninoase specii de păianjen, văduva neagră. În zonele stâncoase de țărm se pot întâlni exemplare de șarpe de apă.
Insula Popina un loc de popas important pentru păsările migratoare și de cuibărit pentru călifarul alb. Primăvară, se pot întâlni păsări de mlaștina, păsări de pădure: privighetoarea roșcată, etc.
Vegetația insulei este foarte bogată, aici se regăsesc o mulțime de specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene – rogozuri și stufărișuri, nu lipsesc nici plantele subacvatice, nuferii.
Dacă ajungeți în zona lacului Razim, puteți admira insula, însă de la distanță, căci accesul este interzis.