Sărbătoare mare pe 29 august! Ce nu ai voie să faci niciodată de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Motivul pentru care nu e bine să nu trebuie să mănânci pepene astăzi
Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în fiecare an, pe 29 august.
Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este zi de post, indiferent în ce zi a săptămânii s-ar regăsi. Mai mult decât atât, este și ultima mare sărbătoare a anului bisericesc care se încheie la finalul lunii august.
Sfântul Ioan Botezătorul este o figură centrală în tradiția creștină, fiind cel care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan și a propovăduit pocăința și apropierea Împărăției lui Dumnezeu. Tăierea capului său este văzută ca un act de martiriu și curaj spiritual, fiind considerat ultimul și cel mai mare dintre profeți. În această zi, creștinii sunt chemați să reflecteze asupra sacrificiului și să cultive virtuțile curajului și credinței.
Ce NU ai voie să faci niciodată de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
În ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, mulți creștini țin post sever, abținându-se de la consumul de carne, ouă, lactate și chiar ulei sau vin. Acest post este văzut ca un mijloc de purificare spirituală și de rememorare a suferinței Sfântului Ioan.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, era descendentă a lui Aaron. Naşterea sa a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta avea slujbă la templu. Pentru că nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia va rămâne mut până la punerea numelui fiului său. Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci şi acela de a-L descoperi lumii drept Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.
Din Evanghelie, se ştie că Irod, la un ospăţ prilejuit de sărbătorirea zilei de naştere, a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemniţat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase şi plăcuse oaspeţilor şi îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului că răsplată.
Motivul pentru care nu e bine să nu trebuie să mănânci pepene astăzi
Conform tradiției populare, în această zi nu se consumă fructe sau legume de formă rotundă (asociate simbolic cu capul Sfântului Ioan) și nici alimente roșii, care amintesc de sângele vărsat. De asemenea, se evită mâncărurile care sunt tăiate cu cuțitul, precum pepenii, pentru a nu simboliza decapitarea.
Sărbătoarea este, de asemenea, un moment prielnic pentru pomenirea morților. În multe sate românești, se organizează parastase și se împart ofrande în memoria celor adormiți.
Multe credințe legate de această zi au un caracter apotropaic (de protecție). De exemplu, în unele regiuni, se evită orice muncă sau activitate importantă, considerându-se că poate aduce ghinion sau chiar moarte.
Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul – Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Prorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!”