România se topește la peste 40 de grade, ANM a emis cod roșu de caniculă. Fenomene meteo extreme în întreaga țară

România se topește la peste 40 de grade, iar veștile de la meteorologi nu sunt deloc bune. Administrația Națională de Meterologie a emis chiar și avertizări de tip cod ROȘU de temperaturi extreme în România!
Dacă vineri, aproape întreaga țară se află sub cod portocaliu de caniculă, în weekend situația devine de-a dreptul dramatică. Meteorologii anunță că termometrele vor arăta peste 40 de grade în următoarele zile, în condițiile în care măsurarea temperaturii se face la umbră. Așadar, la soare, cel mai probabil se va ajunge la peste 50 de grade!
ANM a emis cod roșu de caniculă
Administrația Națională de Meteorologie a emis cod roșu și cod portocaliu de temperaturi extreme pentru acest weekend.
Cod portocaliu
În 13 și 14 iulie, în Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va persista și se va intensifica. Va fi caniculă, temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Cod roșu
De asemenea, în 13 și 14 iulie, în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.
Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.
Ce trebuie să faci pentru a te feri de caniculă
În timpul zilei, închide ferestrele pentru a evita transformarea locuinței într-o adevărată seră. Acest gest simplu duce chiar la scăderea temperaturii interioare chiar și cu 10 grade. Noaptea, atmosfera umedă este cea mai bună pentru somn. Poți amplasa în cameră un recipient plin cu apă, să întinzi un cearceaf umed sau să pulverizezi apă pe draperii.
În locurile cu adevărat sufocante se poate folosi un ventilator plasat în spatele unui recipient umplut cu gheață. Face minuni. Aerul bate pe gheață, camera se răcorește și dă și o senzație de umiditate.
De asemenea, atunci când te bagi în pat, alege cearșafurile din bumbac, pentru că păstrează răcoarea și lasă pielea să respire.